In 2012 heeft SiteGround WordPress SG Cacher plug-in uitgebracht. Het doel van deze WordPress caching plugin was om WordPress websites direct te verbinden met de zogenaamde SuperCacher caching service. Jarenlang waren alle updates voor deze plug-in enkel bedoeld om de functionaliteit te verbeteren van WordPress caching. Maar Siteground heeft twee complete nieuwe functies toegevoegd aan deze plug-in. De naam is daarom ook veranderd naar SG Optimizer. Nu bevat de plug-in namelijk ook een HTTPS schakelaar en een PHP 7.0 updater. In dit artikel vertellen wij daar alles over. Maar we beginnen waarom website caching, essentieel is en hoe te gebruiken op een WordPress website. En: waarom SG Optimizer te beste is.

 

 

Het belang van WordPress Caching

Website caching is één van de meest nuttige technologieën van het internet. Het maakt websites tot wel 300% sneller, wat leidt tot betere SEO scores. Prettig gevolg daarvan is een grotere tevredenheid onder gebruikers, een hogere conversie, en dus meer omzet. Toch wordt het nog te weinig gebruikt, want krap driekwart van websites zijn veel te traag. Daarom een korte uitleg van caching.

 

Caching: het maakt websites tot wel 300% sneller, wat leidt tot een betere SEO score

 

 

Wat is caching

Een website wordt honderden, duizenden, misschien hoopt u wel zelfs miljoenen keren per maand bekeken. Een server moet elke keer dat iemand via een browser een webpagina bezoekt, een heleboel complexe en tijdrovende berekeningen uitvoeren. Voorbeelden zijn blogberichten die worden opgehaald, de header en footer die gegenereerd wordt, de widgets en banners in de zijbalk worden gelokaliseerd, enzovoorts. Veelal is het resultaat van al die berekeningen hetzelfde. Zou het dan niet mooi zijn als de server het eindresultaat gewoon kon onthouden, in plaats van elk verzoek apart te verwerken? Wel, dat is precies wat caching doet!

 

Tip van Energiek Inkopen

Divi Theme & Divi Builder 

Bij Elegant Themes ontvangt u meer dan 
85 premium themes (waaronder Divi)
voor maar $89 dollar.
Al meer dan 500.000 downloads!

Bekijk de themes

Lees meer over Divi

 

 

Wat gebeurd er door caching

Als caching is ingeschakeld op de website (een aparte plug-in), dan slaat de server dit statische HTML bestand op. Met statisch bedoel ik dat niet meer uit zichzelf verandert. De inhoud blijft altijd gelijk, tenzij er iets gebeurd (zie onder).
De eerstvolgende keer dat iemand de homepagina bezoekt, hoeft de server dit verzoek niet meer te verwerken en naar HTML te converteren; hij stuurt simpelweg het reeds voorbereidde HTML bestand naar de browser toe.

 

WordPress Caching in WordPress

WordPress caching kan op twee manieren:

 1. Een WordPress caching plug-in gebruiken;
 2. Het ingebouwde caching systeem van de hoster zoals Siteground gebruiken.

 

WordPress caching plugins gebruiken

Gebruik altijd maar één caching plugin. Als die juist geconfigureerd wordt, dan zal de WordPress site aanzienlijk sneller worden. De bekende WordPress caching plugins zijn W3 Total Cache, WP Rocket en WP Super Cache.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats: sommige gebruikers slim te zijn om twee cache plug-ins te gebruiken. Dat is niet verstandig. Maak nooit, nooit, dus nooit gebruik van meer dan één caching plug-in! Dit zal uw WordPress site niet sneller maken, maar waarschijnlijk zelfs langzamer, en uw site kan er kapot aan gaan. Denk daarbij dat sommige functionaliteiten niet meer werken, of  erger: dat de site niet meer laadt.

 

Tip van Energiek Inkopen

WordPress & WooCommerce cursus 

Met De Complete WordPress Cursus (beoordeling 8,7) leer je stap voor stap om een
professionele en gebruikersvriendelijke website mèt webshop te maken
die bestellingen en betalingen volledig automatisch regelt.

Aanvragen via deze site koste de cursus geen €97, maar €47!

Bestel de cursus

Lees meer over cursus

 

 

 

Het caching systeem van de host gebruiken

Snelle wordpress caching
Als u een host hebt die geoptimaliseerd is voor WordPress, dan zal deze waarschijnlijk een eigen caching systeem hebben. Siteground staat onder daar om bekend. Hun caching plugin heet SG Optimizer met de SuperCacher WordPress caching functionaliteit en zal hierna verder uitgelegd worden.
Omdat de caching systemen van Siteground een veel lager niveau draaien dan de losse WordPress plugins, zijn ze doorgaans veel effectiever. Ook hier geldt ons advies als bij stand alone plugin: als u deSiteground Caching plugin gebruikt, gebruikt dan niet nog een losse caching plugin. Deze verstoord namelijk de caching systemen van de Sitegroud. Aan de andere kant: waarom zou u het doen? Caching van de host is de meest effectieve vorm van caching.

 

WordPress Caching van de host is de meest effectieve vorm van caching.

 

Maak uw website sneller met de SuperCacher

 

De SG Optimizer plug-in kunt ten eerste gebruiken om de zogenaamde SuperCacher te configureren. Siteground raadt u ook echt aan om dat altijd te doen. Hiermee kunt u uw website namelijk dramatisch sneller maken door WordPress caching op de juiste manier te configureren. Het kost maar weinig moeite maar heeft een groot (snelheids) effect, tot wel 300%. Als u een GrowBig  of hogere hosting plan heeft dan kunt u gratis de SuperCacher gebruik maken. Hij is automatisch al geïnstalleerd, u hoeft alleen maar te activeren.

 

Configureren zal weer lastig zijn met tientallen opties…

De bovengenoemde losse WordPress caching plugin kennen inderdaad tientallen opties. Met volop technisch termen. De SuperCacher schittert door eenvoud. U kunt de prestaties van uw website met een vier muisklikken drastisch verhogen. Om het te gebruiken moet u de service in het cPanel aanzetten (zie onder). De eerste klik.

 

Activeer SG Optimiser voor de beste WordPress Caching

 

Hierna kunt u de service aanzetten in het de SuperCacher configuratie sectie van de SG Optimizer plug-in. U kunt drie verschillende WordPress caching functionaliteiten eigenlijk heel simpel  aanzetten:

 1. Static Cache: Alle statische content (plaatjes, CSS en Javascript files, HTML documenten) worden gekopieerd naar server RAM, waardoor bezoekers sneller content te zien krijgen
 2. Dynamice Cache: Kopieert dynamische pagina’s naar in (veel snellere) server RAM
 3. AutoFlush Cache: De cache automatisch legen als (bijv) het Thema is veranderd

Wanneer u hier meer over wilt leren kunt u kijken naar hun gedetailleerde, SuperCacher tutorial die in eenvoudig Engels de stappen toelicht. WordPress caching is een must, maar de plugin biedt nog twee interessante opties om uw website te optimaliseren.

 

Configureer een HTTPS connectie in een klik

U kunt de SG Optimizer ook gebruiken om een HTTPS verbinding mogelijk te maken in een klik. Siteground heeft automatisch Let’s Encrypt SSL certificaten naar alle nieuwe domeinen laten downloaden sinds het einde van 2016. Hierdoor zijn die certificaten nu voor iedereen beschikbaar, en de HTTPS verbinding dus ook. Siteground wil namelijk voor iedereen mogelijk maken om snel en gemakkelijk een HTTPS verbinding voor hun WordPress website te maken. Vanaf het moment dat uw website begint te werken via HTTPS, wordt het HTTP2 protocol direct gestart.

 

SSL certificaten zijn gratis

Dit HTTP2 protocol is dan ook geïnstalleerd op alle SiteGround servers. Dit betekent dat u een website heeft die goed samenwerkt met de nieuwste Google en Chrome encryptie eisen. Maar hier bovenop ontvangt u ook nog prestatie voordelen die horen bij het gebruik van een HTTP2 protocol. Uiteindelijk zal uw website hierdoor dus nog sneller worden. De SSL certificaten zijn gratis, tot in tegenstelling bij vele andere hosters.

 

Controleer en update uw PHP versie

Op de website van Siteground zijn al verschillende blogs geschreven over dit onderwerp, maar wij krijgen er maar geen genoeg van om de geweldige prestatie boost die uw website krijgt van het PHP 7.0 (en hoger gebruik) te benadrukken. Siteground doet enorme moeite om het gebruik van PHP 7.0 en hoger te verhogen voor de websites van hun WordPress klanten. Onder deze moeite valt ook de derde functie die is toegevoegd aan de SG Optimizer. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat u kunt controleren of uw website compatibel is met PHP 7.0. Als dit het geval is kunt u uw WordPress website direct upgraden vanaf uw WordPress admin panel. Meer kunt u hierover lezen in onze gedetailleerde PHP 7.0 blog 

 

Stapt u al over naar Siteground?

Samenvattend zijn alle functies in de SG Optimizer plug-in gemaakt om gebruik te maken van de systemen en bronnen die de SiteGround servers bezitten. Deze systemen en bronnen zijn er om uw WordPress veiliger en sneller te maken. Wanneer u de plug-in nog niet heeft geactiveerd dan raden wij u sterk aan om dit direct te doen. Heeft u ergens anders uw WordPress website gehost en bent u niet helemaal te tevreden? Verhuis uw website te naar Siteground. Echt: Siteground is de beste WordPress Hosting van de wereld en gewoon verkrijgbaar in Nederland. Website verhuizen een gedoe. Hoeft niet meer. Sinds kort kan het verhuizen geheel automatisch met hun plugin Siteground Migrator. Een Nederlands versie van deze blog ga ik nog publiceren.

Voor bedrijven die een energieke website willen

WAAROM KIEZEN VOOR SITEGROUND WEBHOSTING?

 • Snelle laadtijden, state-of-the art servers
 • 100% SSD opslag voor snelle laadtijden en e-mail
 • Enthousiaste en excellente 24/7 support
 • Klanten waardering op Trustpilot: excellent (9,5)
 • Gratis SSL, ondersteuning PHP7 en HTTP/2
 • Eén klik CMS installatie: WordPress, Joomla, Magento
 • Shared hosting vanaf €3,95/maand met 10Gb webruimte