Wat is een tankpas? Het lijkt vergelijkbaar te zijn met een pinpas of creditcard, omdat ermee betaald kan worden. Na lezing van dit artikel zal u ontdekken dat een tankpas meer is dan een pinpas.
Er zijn verschillende benamingen voor dit betaalmiddel: brandstofpas, tankpas, tankcard, card of tankkaart. Met een tankpas kunnen verschillende soorten brandstof (en soms nog meer) betaald worden bij een tankstation. Vooral ondernemers kunnen veel baat hebben van zo’n pas en daarmee focussen we in dit artikel ook op de zakelijke tankpas en niet op de particuliere tankpas.

Wat is een tankpas voor de doelgroep?

Wat is een tankpas is hangt af van het soort gebruiker. Randvoorwaarde om een tankpas te mogen gebruiken, is dat een organisatie ingeschreven staat in het KvK register en dat er BTW betaalt wordt. Dat zijn dus niet alleen ondernemers, de doelgroep is groter dan u denkt:

 • Stichtingen of vereniging: Gebruikers van zo’n tankpas kunnen kosten betalen namens een vereniging of stichting.
 • Ondernemers (zzp, vof, mkb) die een auto of wagenpark op naam van de onderneming heeft staan. Brandstofkosten zijn autokosten en fiscaal aftrekbaar. Een zakelijke tankpas waar u abonnementsgeld voor betaald is eveneens aftrekbaar.
 • Medewerkers die van de werkgever in een leaseauto rijden, mogen op kosten van de werkgever brandstof tanken.

In Nederland zijn aantoonbare autokosten fiscaal aftrekbaar dus voor ondernemers, stichtingen en verenigingen. Een zakelijke tankpas wordt het meest gebruikt door kleine (zzp, vof) en middelgrote (mkb) ondernemers.

 

Achteraf betalen

Elke twee of vier weken ontvangt de organisatie op wiens naam de zakelijke tankpas staat een verzamelfactuur van de tankpas aanbieder. De tankpas aanbieder neemt het arbeidsintensieve deel van de administratie voor zijn rekening. Want u hoeft de bonnetjes niet meer te bewaren en in te boeken in de bedrijfsadministratie. Alle uitgaven die gedaan zijn met de tankpas en de betaalde btw zijn op de verzamelfactuur gespecificeerd. Naast brandstofkosten is het ook mogelijke andere diensten te betalen bijvoorbeeld een autowasstraat of een parkeergarage. Welke extra diensten betaald worden is afhankelijk welke type zakelijke tankpas aangeschaft wordt: een pas verbonden aan een brandstofmerk of een universele tankpas.

 

Met een tankpas hoeft u geen bonnetjes meer te bewaren en in te boeken in de bedrijfsadministratie.

 

 

Merkgebonden- en universele tankpas

wat is een tankpas van Q8

Het woord zegt het al: een merkgebonden tankpas kan gebruikt bij een of meerdere brandstofmerken. Dat kan een nadeel zijn, want er kan alleen getankt kan worden bij het desbetreffende merk. Veelal ondersteunen merk tankpassen ook geen extra diensten in vergelijking met een universele tankpas. Want met zo’n pas is het voordeel dat extra diensten er mee betaald kan worden. En die uitgaven staan netjes vermeld op de verzamelfactuur. Voorbeelden van extra diensten zijn de autowasstraat (carwash) en de parkeergarage. Maar ook de tol of pechhulp en bij sommige zelfs het klein onderhoud bij bepaalde keten van autogarages. Maar het nadeel van zo’n een universele tankpas is dat het al snel tussen 5 en 7 euro per maand kost. Voor een een merk tankpas moet vaak alleen een eenmalige vergoeding betaald worden.

 

Het nadeel van een universele tankpas is dat u tussen €5 en €7 per maand moet betalen.

 

 

Voordelen zakelijke tankpas

Het grootste voordeel van een zakelijke tankpas is dat de organisatie twee wekelijks of maandelijks een verzamelfactuur ontvangt. Daarop staat een overzicht van de gemaakte brandstofkosten en de daarover heen de betaalde btw. Bij het tanken, wordt er al snel €15,- aan btw per tankbeurt betaald. Voor de hierboven genoemde doelgroep kan hierdoor de btw eenvoudiger teruggevraagd worden. Uw medewerkers kan het verzamelen, bewaren en administratief laten verwerken van losse tankbonnen stoppen. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe. Daarom kiezen steeds meer ondernemers dan ook een zakelijke tankpas vanwege het gemak.  Met één tankpas – die wel op naam van de onderneming, stichting,vereniging moet staan – worden alle gemaakte brandstof kosten betaald, die vervolgens eenvoudig administratief verwerkt kan worden. Niet meer tig tankbonnen per maand, maar alleen de verzamelfactuur.

Q8 Liberty Card

Op de vraag ‘wat is een tankpas’ is hierboven een korte uitleg gegeven. Op deze site wordt de Q8 Liberty Card geadviseerd om aan te schaffen. Naast het hierboven genoemde administratieve gemak, is dit de enige gratis tankpas in de markt als u het via deze website aanvraagt. Het voordeel van deze pas sluit aan bij onze missie: de laagste brandstofprijzen. Maar deze pas biedt meer voordelen. Bekijk de special pagina met de 7 voordelen van Q8 Liberty Card en vraag hem aan!

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
 • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
 • Landelijke dekking: 551 tankstations 
 • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
 • Gratis gebruik van Q8 Liberty app