Een SSL certificaat is simpelweg een bestandje, dat de beveiliging verzorgt tussen de uitwisseling van gegevens tussen een internetbrowser (Chrome, Safari enz) en de website. De SSL certificaten koppelen een beveiligde sleutel aan de verbinding van de site. De gegevens worden encrypted uitgewisseld zonder dat hier nog externe systemen tussen komen. Het wordt dus erg moeilijk gemaakt voor hackers om hier tussen te komen. Zo’n SSL certificaat is ideaal om inlog- en betaalgegevens, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens af te schermen. Een certificaat aanvragen is eenvoudig en kan bij speciale aanbieders van certificaten, maar ook bij hosting providers die dit opnemen in hun dienstverlening.
Waarom is een SSL certificaat zo belangrijk?
Ruim een kwart van de websites in Nederland heeft geen SSL verbinding. Dat is onverstandig. Graag motiveren we waarom u een SSL certificaat dient te kiezen. De voordelen zijn evident voor uw website of webshop. Het is terug te brengen tot drie punten:
- Beveiliging van de website
- Het vertrouwen krijgen van de bezoekers
- Het verkrijgen van hogere posities in de zoekmachine (Google)
Door een SSL certificaat is er een veilige uitwisseling van gegevens tussen de bezoekers en de website. Belangrijke en persoonlijke gegevens worden dan niet onderschept. Bezoekers zien de SSL beveiliging in de adresbalk en dat zorgt voor vertrouwen, resulterend voor een beter relatie mat uw klanten. Het zal zorgen voor een positief effect op uw bedrijfsresultaat.
Google heeft al eerder aangekondigd, dat beveiligde websites betere posities zullen krijgen in de zoekresultaten dan onbeveiligde websites. Ze hebben dit meerdere malen onderstreept en aangegeven. Het is dus positief voor uw zoekmachine posities om een SSL certificaat te hebben, omdat een https site voorrang krijgt in de zoekresultaten ten opzichte van niet beveiligde websites.
We duiken wat dieper in de wereld van het SSL certificaat
SSL is de afkorting voor Secure Sockets Layer. Het is dus een beveiligde laag tussen de browser en de server, waar alle gegevens van de site staan en opgeslagen worden. De certificaten maken gebruik van een https-protocol in een internetbrowser om via poort 443 een beveiligde verbinding te krijgen. Een beveiligde site is alleen via https://www.denaamvandesite.nl te bereiken en op geen andere manier. Hieronder wordt in een video de werking nog nader uitgelegd van wat SSL is.
Hoe weet ik of een site een SSL certificaat gebruikt en dus veilig is?
Het is belangrijk om snel te kunnen zien of een website gebruik maakt van een veilige verbinding. De actieve SSL certificaten zijn snel te herkennen aan een paar punten.
- De website-url start met httpS:// (let op de S). Wanneer er geen s is, dan is het geen beveiligde verbinding.
- In de adresbalk wordt een slotje getoond, dat er een SSL verbinding actief is. Het staat bij de meeste browsers voor het URL adres. Soms wordt het niet getoond in de browser. Tot 1 oktober 2018 was dit groen, nu is het grijs
- Wanneer het om een uitgebreid gevalideerd SSL certificaat (Extended Validation) gaat dan wordt de hele adresbalk groen weergegeven en staat er de naam van het bedrijf in de URL balk. Het zijn SSL certificaten welke specifiek voor een bedrijf of organisatie zijn om de bezoekers een nog duidelijker signaal te geven dat de website veilig en dus te vertrouwen is..
- Door op het slotje te drukken wordt er meer informatie over de beveiligde verbinding en het certificaat gegeven (zie afbeelding)
De verschillende soorten SSL certificaten
Het is mogelijk om te kiezen uit verschillende soorten SSL certificaten. De beveiliging van deze certificaten zijn gelijk, alleen de weergave en de toepassing is anders. Laten we de belangrijkste soorten kort bespreken hieronder.
Single/en domein SSL certificaat
Het certificaat wordt voor één domein of één subdomein gebruikt. Het is dus de beveiliging van de hoofdsite www.denaamvanuwsite.nl. Het subdomein subdomein.denaamvanuwsite.nl heeft dan geen SSL beveiliging. Wanneer het hoofddomein is beveiligd, dan is er dus geen mogelijkheid om een subdomein te beveiligen. Ook wanneer er voor een subdomein gekozen is kan het hoofddomein of andere subdomeinen niet beveiligd worden.
Wildcard SSL certificaat
Met een Wildcard SSL certificaat zijn alle subdomeinen beveiligd op uw domein inclusief het hoofddomein. Dus zowel www.denaamvanuwsite.nl is beveiligd als ook subdomein.denaamvanuwsite.nl en andere subdomeinen zijn beveiligd via het https protocol. Het wildcard certificaat is te herkennen aan *.denaamvanuwsite.nl in de omschrijving.
Extended Validation (EV) SSL certificaat
Extended Validation SSL certificaten zijn eigenlijk gelijk aan de Single domein SSL certificaten. De beveiliging werkt hetzelfde. De bedrijfsgegevens worden nu echter toegevoegd in de adresbalk. Het zorgt voor meer vertrouwen van de websitebezoeker, dat hij weet dat het allemaal klopt en goed is. De adresbalk zal in verschillende browsers ook groen kleuren. De certificaten worden pas afgegeven na een uitgebreide controle van de bedrijfsgegevens.
Multi domein SSL certificaat
Met Multi SSL certificaten is het mogelijk om meerdere domeinnamen onder een certificaat te plaatsen. Het is handig voor bedrijven met meerdere sites en verschillende domeinnamen. Het kan bijvoorbeeld gaan om www.denaamvanuwsite.nl en ook www.denaamvanuwsite.com wanneer er verschillende extensies gebruikt worden voor de domeinnaam.
De keuze voor het SSL certificaat is afhankelijk van de behoefte. Zijn er een of zijn er meerdere sites of subdomeinen (Wildcard SSL certificaat) welke beveiligd moeten worden? Of is het simpelweg een site met een hoofddomein en daarmee een Single SSL voldoende? Of is er de wens om een uitgebreide beveiliging te hebben om zo extra vertrouwen bij klanten te genereren? Kies op basis van uw behoefte het juiste SSL certificaat.
Wat is de prijs van een SSL certificaat?
Natuurlijk wilt u graag weten wat een SSL certificaat kost. Ook om een keuze te maken uit de verschillende soorten certificaten is dit prettig. De kosten zijn relatief laag, aangezien het een geautomatiseerde dienst is welke bij een website kan worden geïmplementeerd. Met een paar klikken is het certificaat besteld en geactiveerd. De enkelvoudige SSL certificaten zijn het laagst geprijsd, de Wildcard SSL certificaten en de Extended Validation SSL certificaten zijn iets duurder. Het is goed om te kijken wat u nodig heeft om dan te ontdekken wat de investering is.
Voor een overzicht van de prijzen, klik op onderstaande tabel van Siteground, een van grootste hosting providers. Dan komt op hun website uit en ziet u vanzelf dat al hun hostingpakketten een SSL certifcaat gratis aanbieden.
Hoe kunt u een SSL certificaat aanvragen?
Een SSL certificaat aanvragen zal in veel gevallen via de beheeromgeving van de hosting provider verlopen. Veel hosting providers bieden namelijk deze extra dienst om de website te beveiligen.
Maar het is ook mogelijk om naar een SSL provider te gaan, die zich gespecialiseerd heeft in het afgeven van SSL certificaten. In de meeste gevallen zal de koper zelf het certificaat moeten installeren op de site. Hier moet u dus wel voldoende technische kennis van hebben.
Als u klant ben van Siteground, dan is eenvoudig en snel geregeld. Via het administratie omgeving (cPanel) klikt u de gewenste SSL aan die vervolgens automatisch gevalideerd en geïnstalleerd. Kortom, SSL certificaten installeren hoeft u dan niet zelf te doen. Niet alle hostingpartijen bieden SSL diensten, dan kunt het zelf aan vragen en installeren.
Een SSL certificaat installatie proces, hoe moet dat?
Het SSL certificaat moet op de hosting server worden geïnstalleerd van een website. Eerst moet er een certificaat aangevraagd worden via een CSR (certificate request) waarop alle bedrijfsgegevens vermeld worden. De CSR zal een private key aanmaken welke gekoppeld wordt aan het SSL certificaat. Er zullen vervolgens verschillende root certificaten en het SSL certificaat afgegeven worden door certificaatautoriteit. Het certificaat is een uniek certificaat en kan alleen gekoppeld worden aan een site met de private key. De root certificaten worden gebruikt om de SSL certificaten op de juiste manier te koppelen. Een browser kan zo ook zien wie het certificaat heeft afgegeven en of het een betrouwbaar certificaat is.
Voor bedrijven die een energieke website willen
WAAROM KIEZEN VOOR SITEGROUND WEBHOSTING?
- Snelle laadtijden, state-of-the art servers
- 100% SSD opslag voor snelle laadtijden en e-mail
- Enthousiaste en excellente 24/7 support
- Klanten waardering op Trustpilot: excellent (9,5)
- Gratis SSL, ondersteuning PHP7 en HTTP/2
- Eén klik CMS installatie: WordPress, Joomla, Magento
- Shared hosting vanaf €3,95/maand met 10Gb webruimte