De zakelijk rijder tankt meer prijsbewust. Dat blijkt uit onderzoek van Travelcard Nederland onder bezitters van een zakelijke tankpas. Het is publiek geheim dat brandstof langs de snelweg duurder is dan (net..) na de afslag.Vooral de zelfstandig zakelijk rijders, zoals zzp, starters en mkb, tanken nog maar in 16% van de gevallen langs de snelweg. Een serieuze daling, want vijf jaar gelden was dit nog ruim 23% was. Mede door innovatie worden de brandstof prijzen lager. Welke innovatie bedoel ik?

 

Zakelijk rijder tankt vaker bij onbemande tankstations

Er is een verschuiving gaande naar dat meer getankt wordt bij de (kleinere) onbemande tankstations. Vorig jaar vond 26,8% van de tanktransacties daar plaats. In 2010 lag dit aantal nog op slechts ruim 12%. Het is feit dat er meer onbemande tankstations zijn gekomen en dat aantal bemande stations fors is gedaald. Sinds september 2017 zijn ruim 50% van alle in Nederland aanwezige pompstations onbemand. Die zijn negen van de 10 gevallen goedkoper dan hun bemande soortgenoten. Marktleider in de onbemande tankstation sector is Tanken & Go, beter bekend onder de naam Tango. Hun marktaandeel neemt rapt toe, Tango groeit met 1 tankstation per maand.

 

Tango self service filosofie

Zakelijk rijder tankt bij Tango

Door de opkomst van internet is gedachtegoed self-service gewoon geworden. Letterlijk vertaald is het ‘zelfbediening’  en betekent dat een klant vaker zelf het product pakt en zelf betaald, zoals we dat kennen uit de supermarkt. Op internet is dat al jaren een alledaagse praktijk. Denk daarbij aan boek of een CD bestellen, een vakantie boeken of een verzekering afsluiten. Komt u nog in een bankkantoor? Voor mij is het echt jaren geleden, ik regel alles via het internet.  Maar ook in de supermarkten (AH, Jumbo) en de IKEA stopt niet de innovatie en daar zijn zelfscan kassa’s gemeengoed aan het worden. Onbemande tankstations kunt u wel zien als voorloper van deze innovatie. Gezien het snel gegroeide aantal, zijn TinQ en TanGo tankstations een normaal onderdeel geworden van het straatbeeld, ook voor de zakelijk rijder. Een fraaie innovatie!

 

Per tankbeurt wordt er 15% minder getankt

Het aantal liters per tankbeurt is de afgelopen jaren fors minder geworden, blijkt uit wat ouder onderzoek van TankPro. In 2014 tankten automobilisten gemiddeld 22 liter benzine per bezoek. Dat was aan het einde van 2006 nog zo’n 26 liter. In zeven jaar tijd is dat een serieuze daling van 15%. De verklaring zal te maken hebben dat auto’s zuiniger zijn geworden. Bij diesel is de daling veel minder sterk en dat zal te maken hebben dat de zakelijk rijder meer op diesel rijdt.  Dat blijkt uit verkoopgegevens van zo’n veertig tankstations, verspreid over het land.

 

Vast bedrag tanken

Maar er nog een ander reden. Een belangrijke oorzaak is dat autorijders voor een vast bedrag tanken, bijvoorbeeld €30 euro. Als de prijs per liter hoger wordt, kan er 30 euro minder liters worden getankt. Daarnaast speelt het plezierige feit mee dat auto’s steeds zuiniger worden en vergeet de opkomst van de hybride auto’s niet. Het onderzoek is een steekproef het zegt te weinig over het totale benzineverbruik in Nederland. Al is de trend de laatste jaren wel dalende. Ook is er geen onderscheid gemaakt tussen particuliere- en zakelijk rijders.

 

De hoeveelheid getankte bezine is 15% gedaald in 7 jaar. Diesel is stabiel, al is het wel duurder geworden.

 

 

Diesel tanken we nog net zoveel

In de afgelopen jaren is het aantal liters diesel per tankbeurt nauwelijks gewijzigd. Tankten dieselrijders eind 2006 nog ruim 69 liter per keer, dat aantal daalde in zeven jaar tijd met iets meer dan één liter. Het bedrag per tankbeurt steeg echter fors van ongeveer 73 euro naar 100 euro per transactie. Belangrijkste oorzaak zijn de belasting (accijns en btw) verhogingen aan de gestegen prijs per liter.

 

Handige apps voor de zakelijk rijder

Handige apps voor de zakelijk rijder

Als u in bezit bent van zakelijke tankpas, dan betaald u de pompprijs bij het afrekenen. Bovenstaand onderzoek laat zien dat lonend is om op zoek te gaan als zakelijk rijder waar u goedkoop kan tanken.  Op internet zijn vele websites te vinden met brandstof prijzen, maar die lopen achter de feiten aan. Tegenwoordig zijn apps die sinds de komst van de iPhone brandstofprijzen vergelijken van de (ruim 4200) brandstof stations in Nederland.  De app van de zakelijke tankpas wordt het meest gedownload door de zakelijk rijder.
Als u niet precies weet wat een tankpas kan betekenen voor uw bedrijf, lees dan ons artikel, ‘wat is een tankpas‘ of bekijken onze speciale pagina ‘de 7 voordelen van een tankpas

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

  • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
  • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
  • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
  • Landelijke dekking: 551 tankstations 
  • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
  • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
  • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
  • Gratis gebruik van Q8 Liberty app