Veel zzp’ers en mkb’ers hebben regelmatig vragen over het zakelijk rijden als ondernemer. Vooral hoe het er financieel uitziet is onduidelijk. Zaken als de bijtelling, aftrekposten, de btw en ook wat de mogelijkheden zijn om de btw te verrekenen lijkt complex te zijn. Zijn er specifieke voordelen om een auto van de zaak te nemen ten opzichte van een privéauto zakelijk in te zetten? Wij zien veel vragen regelmatig terugkomen en ze hieronder beantwoord voor onze doelgroep: de zelfstandig ondernemers

 

De vijf meest voorkomende vragen rondom zakelijk rijden:

 1. Wat is het verschil tussen een privéauto zakelijk gebruiken en een auto van de zaak?
 2. Kan ik de btw aftrekken? En hoeveel?
 3. Krijg ik de btw op brandstof terug?
 4. Moet ik alle tankbonnen ook bewaren?
 5. Wat zijn handige tools om extra te profiteren van het zakelijk rijden?
   
Wat is financial lease
Populariteit occasion lease groeit onder ondernemers

Een tweedehands auto leasen is een nieuwe trend, ook voor ondernemers blijkt uit onderzoek. De redenen zijn de serieus lagere kosten en de kortere looptijd. Lees meer over de mogelijkheden. 

 

Laten we van start gaan de vragen te beantwoorden.

 

Het verschil tussen zakelijk in de privé auto rijden en een auto van de zaak

Zakelijk rijden is het rijden van autoritten allemaal voor uw bedrijf. Het kan met uw privéauto gebeuren, maar ook met een auto op naam van de zaak. In het laatste geval mogen alle kosten voor de auto afgetrokken worden van de belasting. Het gaat hier om de afschrijving, onderhouds- en brandstofkosten, de btw en ook de financiering van de auto.

Natuurlijk is het is mogelijk om de privéauto zakelijk in te zetten. U mag 19 eurocent per kilometer rekenen (zie ook de website van de belastingdienst). Over het zakelijk gedeelte mag u de btw, de brandstof, tankpas, het onderhoud, de autobanden, vloeistoffen en parkeerkosten opgeven. Al zijn er wel meer spelregels. Want in deze situatie gelden twee mogelijkheden rondom de btw aftrek van de auto.

 1. Btw direct verreken: Dan zal de fiscus wel 1,5% van de catalogus waarde als correctie aan u doorbelasten
 2. Btw verspreid verrekenen: Op basis van een kilometer registratie kunt de btw terugvragen over zakelijke gemaakt kosten.

Beide opties wordt uitgebreid uitgewerkt in ons artikel welke zakelijk autokosten per maand aftrekbaar zijn. Hieronder volgt daar een samenvatting van.

 

Zakelijke rijden en het aftrekken van de btw

Tankpas aanvragen om btw terug te krijgen

Veel ondernemers willen weten hoeveel btw ze kunnen aftrekken als ze met een zakelijke auto rijden of zakelijk rijden met hun privé auto. Wanneer het gaat om een privé auto dan is het niet mogelijk om btw over de aankoop af te trekken. Wel mag u btw aftrekken over het onderhoud, de gebruikskosten en de reparaties plus brandstofkosten.

Het is dan wel belangrijk alle kilometers bij te houden. U kunt dan naar rato het zakelijke deel aftrekken. Rijdt u 5000 kilometer zakelijk en 20000 kilometer privé? Dan kunt u 20% van de btw terugvorderen.

 Staat de auto op naam van de onderneming? Dan is het wel mogelijk om de btw terug te vorderen bij de aankoop. Als u uw zakelijke auto privé gebruikt betaald u hier wel een deel van terug. Ook hier geldt het naar rato principe.

Wanneer u een gebruikte auto van een particulier koopt of wanneer het een marge auto is (een marge auto is een auto welke btw vrij doorverkocht wordt) dan staat er geen btw op de nota. Er valt niets te verrekenen of af te trekken.

Hebt u net een bedrijf gestart en de (privé) auto ingebracht in het bedrijf? Dan kan de btw  niet met terugwerkende kracht verrekend worden. U had de auto immers al. De btw op onderhoud en brandstofkosten is wel zakelijk te verrekenen.

 

Hoe krijgt u uw btw op brandstof terug?

Het is belangrijk om een tank administratie bij te houden om uw btw terug te vorderen die op de brandstofbonnen vermeld staat. De fiscus stelt strenge regels aan het zakelijke rijden en de btw facturen. Let op de volgende zaken bij bonnen of facturen voor brandstof:

 • Wanneer er contant betaald wordt kan de btw niet teruggevorderd worden. Het is zelfs niet mogelijk met een btw bon, want de betaling is niet te traceren.
 • Betaal uw tankbeurten met zakelijke tankpas. Een pinpas of creditcard wordt afgeraden om te betalen.
 • Op de tankbon moet de prijs, de btw en het soort brandstof aangegeven zijn.

 

 Moet ik mijn tankbonnen bewaren?

Vage btw bonnetjes

Je kunt je tankbonnen in een grote envelop bewaren, maar er is een veel makkelijkere manier, die u tevens helpt de administratie duidelijk en minder tijd bij te houden.

Met de meeste tankpassen kunt u bijvoorbeeld online zelf de transacties en verbruik in de gaten houden. Ook ontvang u twee-wekelijks of maandelijks een digitale factuur – waardoor bonnetjes niet meer nodig zijn. Dit vergemakkelijkt het terugvorderen van de btw. 
Met een tankpas is het dus niet meer nodig om de bonnen te bewaren, omdat u al een gespecificeerde factuur ontvangt. Dat is voldoende voor de btw aangifte.

 

Handige hulpmiddelen voor extra profijt voor zzp’ers

Als ondernemer is het mogelijk om een tankpas aan te vragen waarmee u korting krijgt op uw brandstof. Ook is het mogelijk om met een tankpas het wagenparkbeheer te verzorgen. Veel MKB bedrijven hebben 2 of 3 auto’s en willen niet de kosten maken voor apart fleetmanagement softwarepakket nodig. Als u bijvoorbeeld de Q8 Liberty Card aanschaft, dan heeft u er gratis een krachtig fleetmanagement functionaliteit er automatisch bij. Ook als zzp’er kunt u ook met een enkele auto een tankpas gebruiken. Kort opgesomd de voordelen:

Een tankpas biedt volop voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Snel en gemakkelijk afrekenen
 • Altijd een overzicht om alle nota’s te betalen.
 • Btw is eenvoudig terug te vorderen.
 • Verzekerd van kortingen op uw brandstof
 • Mogelijkheid van wagenparktbeheer

Het is ideaal voor het zakelijk rijden om met een tankpas te tanken. U hoeft nooit bang te zijn, dat u geen geld hebt. U betaalt namelijk simpelweg met de tankpas. Hierna bent u klaar!

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
 • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
 • Landelijke dekking: 551 tankstations 
 • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
 • Gratis gebruik van Q8 Liberty app