Taxichauffeur zijn is een aantrekkelijk beroep.  Want het aantal zelfstandige taxichauffeurs maar ook het aantal taxibedrijven is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld.  Een groeiend aantal chauffeurs kiest ervoor om zzp’er te worden, ondanks dat ze een taxipas nodig hebben. Want ze bepalen liever zelf hun werktijden, vrachten en routes. Deze rasechte ondernemers, verbruiken veel brandstof met hun wagen en zijn ook een doelgroep voor de tankpas voor zzp’ers: kortweg de tankpas zzp.  Is zo’n tankpas zzp voor de taxi zinvol en maakt het daarmee het beroep aantrekkelijker? Een taxipas is verplicht, een tankpas zzp niet, toch is het een gouden combinatie! In dit artikel geven wij een overzicht van de met name de financiële voordelen.

 

Gewijzigde taxiwet heeft voor verdubbeling gezorgd

Door de gewijzigde taxiwet in 2016 is aantal taxibedrijven explosief gegroeid.  In 2005 waren er 4700 taxibedrijven en uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal is gestegen tot tot bijna 9000 in 2017. Vooral de laatste twee jaar is de groeit met 55% hoog geweest en is de concurrentie moordend te noemen. Klanten vervoeren is lange dagen maken, want 83% van de taxibedrijven telt in 2017 één werkzame persoon. Ofwel echte zzp’ers! Het principe van dit beroep lijkt eenvoudig:  tegen een betaling vervoert een taxichauffeur een of meerdere klanten van A naar B.  Als hij of zij makkelijk om kan gaan met mensen, dan is het een gaaf beroep.

 

Een taxipas is verplicht, een tankpas zzp niet, toch is het een gouden combinatie!

 

Amsterdam en Schiphol meest populair

taxichauffeur in Amsterdam

In Nederland rijden meer dan 36.000 taxi’s rond, waarvan ruim 6000 zelfstandig zijn als zelfstandige taxichauffeur. Werkten tien jaar geleden nog 63% van de chauffeurs als zelfstandige, nu is dat 83% en in Amsterdam zelfs 85%. Ruim een derde van de groei van het aantal taxibedrijven komt door de toename van het aantal taxibedrijven in Amsterdam. Bijna een op de drie Nederlandse taxibedrijven is in de hoofdstad gevestigd omdat daar ook het toerisme is toegenomen en daardoor het aantal potentiële klanten.

 

83% van 36000 taxi in Nederland zijn zzp. Bijna een op de drie rijdt in regio Amsterdam en Schiphol.

 

Taxipas is verplicht

Naast een rijbewijs, heeft de taxichauffeur een CCV-B en een taxipas (ook wel chauffeurspas) nodig.  Maar een vakbekwaamheidsexamen is niet meer verplicht. Een taxibedrijf beginnen is hierdoor makkelijker en goedkoper geworden. Op de website van de belastingdienst kunt u vinden wat u nodig heeft om een taxipas aan te vragen. Kortweg heeft u vier zaken nodig:

  1. een rijbewijs B;
  2. een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) voor taxichauffeurs; 
  3. een erkend chauffeursdiploma taxi die u bij het CBR kan halen
  4. een geneeskundige verklaring

Als u dit geregeld heeft, dan wordt mag u zich laten registeren in het Kiwa register. De chauffeurs- of taxipas moet altijd zichtbaar zijn in de auto, zodat passagiers kunnen zien dat het een geregistreerd taxichauffeur is.  De zelfstandige taxichauffeurs werken vrijwel allemaal fulltime op de taxi. De meeste zelfs meer dan 60 uur om aan een minimaal salaris te kunnen komen.

 

Tankpas zzp voor u als taxichauffeur?

Een taxichauffeur tankt dagelijks. Het betalen kan natuurlijk contant, dat komt niet vaak voor. Het is altijd beter is om met een bankpas, of een tankpas zzp af te rekenen. Wij adviseren om zelfs de brandstof niet met een creditcard of bankpas te betalen, vanwege het gedoe wat het kan opleveren rond de btw teruggave. De uitleg staat in het artikel betaal brandstofkosten met een creditcard
Het gebruik van een tankpas zzp is veel makkelijker en de handeling is bijna hetzelfde als betalen met een normale bankpas. Alleen zo’n pas biedt veel meer. Wij zetten vijf voordelen op een rij wat een tankpas zzp voor de taxichauffeur kan beteken:

 

Minder tijd nodig voor de boekhouding

Veel zelfstandig taxichauffeurs hebben weinig tijd en een gepaste hekel aan het doen van hun boekhouding. Het verzamelen en verwerken van rekeningen en (brandstof)bonnetjes is een tijdrovende klus.  Een tankpas zzp neemt een deel van het werk uit handen. Veel administratiekantoren adviseren ook een tankpas om discussie met de belastingdienst te voorkomen.

 

Brandstofkosten zijn aftrekbaar, net als de btw

Brandstofkosten vallen onder de autokosten en zijn fiscaal aftrekbaar. Ook de btw is terug te vragen. Maar de belastingdienst stelt een harde voorwaarde: dat u het kan aantonen. Dat betekent tankbonnetjes bewaren, met kans dat u ze kwijtraak. Aangezien over een gemiddelde tankbeurt al snel €20,- btw geheven wordt, is het jammer als een taxichauffeur dit geld niet terug ontvangt van de belastingdienst.  Een tankpas zzp voor de taxi is daar een oplossing voor: van alle zakelijk gemaakte reisuitgaven met uw taxi ontvangt u maandelijks op één factuur op naam van uw onderneming, met daarop de betaalde btw vermeld. Deze factuur kunt u gebruiken bij het doen van btw aangifte. Daarom zijn wij geen voorstander van een bankpas of creditcard. U krijgt wel een afschrijft, maar de btw is niet gespecificeerd.

 

Kiezen tussen universele tankpas of merkgebonden tankpas

Er zijn twee soorten tankpassen: een universele tankpas of een merkgebonden tankpas. Kenmerkend voor een universele tankpas is deze enkele euro’s per maand kost en de merkgebonden tankpas veelal gratis is. Zo is de zakelijke Tango tankpas (de Q8 Liberty card) gratis, maar daar staat tegenover dat er geen extra diensten met de kaart betaald kan worden.

 

Goedkoop tanken met hulp van brandstofapp

Als u in bezit bent van tankpas zzp, dan betaald u altijd de pompprijs bij het afrekenen. Het levert geld op om op zoek te gaan waar u goedkoop kan tanken. Gelukkig zijn er apps die de brandstof prijzen vergelijken van de (ruim 4200) brandstof stations in Nederland. Wij adviseren de Q8 Liberty Card, en daarbij kunt ook hun Q8 Liberty App gebruiken. 
 

Gemak dient de taxichauffeur met een zakelijke tankpas

Ondernemers zoals zzp taxichauffeurs willen zo min mogelijk administratief gedoe. In zijn algemeenheid vinden zzp’ers administratief werk en bonnetjes te bewaren van het tanken al gauw een verspilling van tijd. Toch is deze bewijslast nodig bij het btw aangifte doen en het opvoeren van autokosten als aftrekpost. Het grote voordeel van een tankpas zzp is de maandelijkse verzamelfactuur. Het geeft een overzicht van de gemaakte autokosten en de betaalde btw. Vele ondernemers kiezen dan ook een tankpas vanwege het gemak: met een pas – die op naam van de het taxibedrijf staat – worden een deel van zakelijke autokosten afgerekend.

 

Bonnen verzamelen vinden ondernemers gauw een verspilling van tijd.
Toch is deze bewijslast nodig bij het btw aangifte doen
 .

 

Hoe komt ik als taxichauffeur aan tankpas zzp ?

Hierboven staan de belangrijkste vijf voordelen van een tankpas zzp voor de taxi. Het gemak van zo’n pas maakt het taxi beroep net weer een stukje aantrekkelijker. Twee passen zijn daarom nodig voor de zelfstanstig taxichauffeur: een taxipas en een tankpas zzp. De Q8 Liberty Card is gratis, heeft geen afname verplichting en u kunt op vele plekken in Nederland terecht. Hieronder kunt zo’n pas direct aanvragen. Het is maar een paar minuten werk…

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

  • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
  • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
  • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
  • Landelijke dekking: 551 tankstations 
  • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
  • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
  • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
  • Gratis gebruik van Q8 Liberty app