brandstof namen

De namen van benzine en diesel zijn officieel veranderd aan de pomp. Ook zijn er nieuwe speciale symbolen voor deze brandstoffen bedacht. Tankstations zijn verplicht stickers plaatsen met nieuwe codes. Het is officieel ingegaan op 12 oktober 2018. Euro95 benzine heet vanaf dan E10. Het klinkt voor veel mensen nog allemaal vreemd. Wat is het doel van deze actie?

 

Waarom heet de brandstof nu anders?

Natuurlijk vragen we ons af waarom de namen nu zijn veranderd. De reden is simpel. Om de aanduidingen in de hele Europese Unie gelijk te trekken. Men wil alle brandstoffen binnen de Europese Unie dezelfde naam geven. Het is een feit dat er een brei is van namen en brandstofprijzen in Europa is en standaardisatie helpt om te verwarring te verminderen.

 

De nieuwe brandstof namen

Gewone benzine of Euro95 heet vanaf nu E10. Euro 98 (98 staat voor het octaangetal) is ook benzine en dat heet nu E5. Diesel hebben ze  B7 genoemd. Het laatste lijkt een wat verwarrende keuze. De E10 is gebaseerd op het percentage biobrandstof wat erin zit. Vanaf 2020 moet het minimaal tien procent zijn. In Nederland is het op dit moment nog zeven procent. Het wordt de komende twee jaren stapsgewijs opgevoerd naar tien procent. In de B7 (de diesel) zit zeven procent biobrandstof.

 

Alles gelijk in heel Europa

In de hele Europese Unie moet het tanken eenvoudiger worden en duidelijker. Of je nu in Duitsland, Nederland, Zwitserland of Denemarken brandstof gaat tanken: Alle brandstof namen zijn hetzelfde. Dat moet voorkomen dat iemand de verkeerde brandstof in zijn tank gooit wanneer hij in het buitenland is. Het is trouwens dat meer landen meedoen. Naast IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Servië, Zwitserland, Macedonië en Turkije zijn ook verplicht de nieuwe namen te gebruiken. 

 

Tij genoeg om te wennen

De automobilist krijgt ruim de tijd om zich de nieuwe namen eigen te maken. Er is een overgangsperiode waarbij de nieuwe codes en namen naast elkaar gebruikt worden. Vergelijkbaar het met de invoering van de euro, waarbij beprijzing in zowel HFL en Euro een paar jaar naast elkaar gebruikt werd.

 

De symbolen voor brandstof

Hierboven zijn de symbolen weergegeven van de brandstoffen. Diesel is vierkant en gasachtige brandstoffen zoals LPG en waterstof zijn een ruit en benzine is een cirkel. Er is over nagedacht!

 

Diesel is vierkant en gasachtige brandstoffen zoals LPG en waterstof zijn een ruit en benzine is een cirkel

 

De BOVAG laat weten, dat er een informatiecampagne komt van de overheid om verwarring te voorkomen. Voor veel mensen zal het nog voor een lange tijd wennen zijn. Er zal echter een overgangsperiode zijn, waardoor het geen schok zal zijn voor iedereen. De tankstations zullen niet zomaar de oude namen weghalen. Iedereen zal benzine nog benzine noemen en geen E10.
Uiteindelijk is brandstof, brandstof. We zullen vanzelf gaan wennen aan de nieuwe namen.

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

  • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
  • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
  • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
  • Landelijke dekking: 551 tankstations 
  • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
  • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
  • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
  • Gratis gebruik van Q8 Liberty app