Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe u uw geld uitgeeft en waar u tijd en – liefst in combinatie – geld kunt besparen. Tanken met tankpas is een manier om dit te doen wanneer we alle reclames van de aanbieders van een tankpas mogen geloven. Er zijn vele campagnes om de tankpassen te promoten van de verschillende aanbieders. Soms kan het zelfs vervelend worden. Wat zijn echter de fiscale regels? Is een mkb tankpas of een zzp tankpas beter? Bent u echt goedkoper uit of is het een farce? In dit artikel een overzicht wat belangrijk is om te weten.

Bestraft of beloont de belasting uw zakelijke tankpas?

Er zijn tal van regels rondom de aftrekbaarheid van zakelijke kosten bij de belastingdienst. In dit artikel focussen we op de autokosten. Daar is volop informatie over te vinden op het internet. Een aantal zaken zijn voor een zakelijke autorijder van groot belang. Het is verstandig om te letten op een aantal punten.

 

Vage bonnetjes voor de btw-aftrek

Vage btw bonnetjes

Het is belangrijk om de bonnetjes allemaal te bewaren. Formeel moeten ze op naam van de uw onderneming staan als u ze u wilt opvoeren. Gelukkig gaat de belastingdienst er soepel mee om, maar als ze op hun strepen staan, dan worden ze niet geaccepteerd. Soms worden ze vaag en onleesbaar of raakt u ze kwijt. Het is erg vervelend en uw bewijslast verdwijnt. Uw fiscale voordelen verdwijnen daarmee ook. Het is algemeen bekend dat ondernemers daardoor veel btw laten liggen. Een passende oplossing is een zakelijke tankpas , omdat het een verzamelfactuur verstuurd met alle transacties. Ze verzorgen het gratis, in de incasso is altijd achteraf en de factuur komt in uw email inbox binnen. Stel, u tankt twee maal per week, dan heeft u al snel 26 bonnetjes in een kwartaal versus 3 facturen van tankpas aanbieder. Prettig voor u en uw btw aangifte.

 

Tankbonnetjes worden soms vaag en onleesbaar of raakt u ze kwijt. Weg btw teruggaaf!

 

Het tanken betalen met een creditcard of de pinpas.

BrandstofkostenWanneer een rekening onder de 100 euro met de btw is, dan gelden er minder strenge regels. Het is echter wel belangrijk om aan te kunnen tonen, dat de bonnetjes van u zijn en niet van uw buurman of buurvrouw. Door met een pinpas, creditcard of een tankpas te betalen kunt u dit probleem verhelpen. In ieder geval: Betaal niet meer contant! Gebruik in ieder geval altijd uw plastic cards. Het zijn zelfs de bekende accountantskantoren welke dit adviseren. Met name is het advies om te tanken met tankpas vanwege de bovengenoemde btw voordelen. Lees voor meer onderbouwing en uitleg ons artikel ‘Betaal brandstofkosten nooit met een creditcard

 

Tanken met tankpas wat zijn de voor- en nadelen?

Er is een uitgebreide pagina die een groot aantal voordelen wanneer u een tankpas toelicht. Samengevat en kort en krachtig zijn de voordelen:

 

De voordelen van een tankpas:

 • U krijgt een verzamelfactuur iedere twee weken of per maand.
 • Gemak en tijdsbesparing omdat u geen tankbonnen hoeft te bewaren.
 • De factuur staat op naam van de zaak. U kunt dus aantonen, dat het niet een tankbonnetje is geweest van de buren.
 • U ontvangt gegarandeerd de btw terug. Bij 5 x tanken per maand als snel €50,-
 • De nota wordt achteraf automatisch geïncasseerd. Het is mogelijk om dit per twee weken te doen of per maand.

 

De nadelen van tanken met tankpas:

 • U moet een maandelijkse bijdrage voor de tankpas betalen en/of eenmalig administratiekosten
 • Sommige leveranciers vereisen een borg
 • Uw kredietwaardigheid wordt gecontroleerd
 • Het aanbod is moeilijk te vergelijken

 

De twee soorten tankpassen op de markt

Het is mogelijk om twee verschillende soorten tankpassen te gebruiken. Zo is er de merkgebonden tankpas en de universele tankpas. De merkgebonden tankpassen bieden alleen de mogelijkheid om bij een specifiek merk (Esso, Shell, Texaco) te tanken. U moet vaak naar hetzelfde merk tankstation gaan. 

De universele tankpassen zijn meer gericht op de gebruikers die gaan voor het gemak. Het is mogelijk om bij meerdere merken tankstations te gaan tanken. Tevens kunnen meerdere diensten ermee betaald worden, zoals parkeergarage en de wasstraat. Het is flexibeler en gemakkelijker, al kost het al snel gemiddeld 6 euro per maand.

 

Ga tanken met tankpas

Ontdek welke optie het beste is voor u! Wanneer u altijd bij eenzelfde tankstation gaat tanken is het goed om voor een merkgebonden tankpas te kiezen. Op deze site geven wij een positief advies over de Q8 Liberty Card. Een zakelijk tankpas die via deze site gratis kan aanvragen en volgende onderzoek de laagste brandstofprijzen van Nederland aanbiedt. Kies ook voor tanken met tankpas!

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
 • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
 • Landelijke dekking: 551 tankstations 
 • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
 • Gratis gebruik van Q8 Liberty app