Wanneer u een onderneming heeft, of dit nu online is of fysiek, dan krijgt u vaak te maken met het inkopen van goederen. U koopt grondstoffen in, materialen om mee te werken of kant en klare artikelen die u verkoopt aan uw klanten. Door een goed inkoopbeleid te voeren zorgt u ervoor dat uw onderneming winstgevend wordt. Deze tips voor uw inkoop en inkoopbeleid kunnen daarbij helpen.

 

Inkoopbeleid letten op prijs en kwaliteit

Om uw winstmarge zo groot mogelijk te maken is het zaak om scherp in te kopen. Ga dus niet met zomaar de eerste de beste partij in zee. Vergelijk prijzen, onderhandel over een lagere prijs als u een groter aantal afneemt of als u aangeeft regelmatig te gaan afnemen. U kunt ook overleggen met collega ondernemers die dezelfde producten verkopen of gebruiken om gezamenlijk in te kopen. Dit kan, vanwege de grotere aantallen, schelen in prijs. Als u start als ondernemer is het zaak om voor een goede kwaliteit producten te kiezen. Als uw afnemers eenmaal gewend zijn aan uw prijzen is het namelijk lastig om op een product over te stappen dat beter van kwaliteit, maar duurder is.

 

Een goede relatie met leveranciers

Bij een goed inkoopbeleid hoort een goede relatie met uw leveranciers. Die bouwt u op door u aan afspraken te houden zoals tijdige betaling van facturen. Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn belangrijke steekwoorden. Als u onbetrouwbaar bent als inkoper dan zal dit er niet alleen toe leiden dat u bij een bepaalde leverancier uit de gratie raakt, maar ook bij andere bedrijven niet meer welkom bent. Behandel een leverancier zoals u zelf behandeld wilt worden door uw afnemers.

 

Behandel een leverancier zoals u zelf behandeld wilt worden door uw klanten.

 

Zelf inkopen of iemand aanstellen?

Als u een eenmanszaak heeft dan is het natuurlijk logisch dat u zelf het inkoopbeleid uitvoert. Maar als u een bedrijf heeft met personeel in dienst dan wordt het inkopen al snel een taak waar veel tijd in gaat zitten. Ook dan kunt u ervoor kiezen om het zelf te doen, maar u kunt ook besluiten om de inkoop over te dragen aan één van uw medewerkers. Het grote voordeel hiervan is dat deze medewerker er (deels) voor wordt vrijgemaakt en er dus meer tijd aan kan besteden.

 

Aparte inkoper

Als u als ondernemer steeds weer zelf balpennen met logo, toiletpapier of bouwmaterialen voor uw klusbedrijf zit te bestellen dan is dat, de ermee gemoeide tijd in aanmerking genomen, best een kostbare zaak. De inkoper kan de voorraden in de gaten houden en direct bestellingen doen als dat nodig is of als er voor een aangenomen opdracht moet worden ingekocht. Hij of zij kent inmiddels de beste leveranciers en kan dus snel zaken doen. Dat scheelt niet alleen tijd maar vaak ook geld. Dit niet alleen voor fysieke producten, het geldt ook immers voor software, zoals een boekhoudpakket of de webhosting voor uw website. Lees daar meer over in ons artikel Vijf selectie criteria om echte goede webhosting in te kopen.

 

Kiezen voor een regionale leverancier

Als u zelf ook regionaal werkt dan is het wel zo sympathiek om voor de toelevering van uw producten eveneens een regionale leverancier te kiezen. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Zo’n regionale leverancier moet wel beschikbaar zijn. Als u de producten of materialen die u nodig heeft voor uw bedrijf niet regionaal kunt inkopen dan zal dit sympathieke idee helaas moeten vervallen. Als u voor landelijke inkoop kiest, vergelijk dan goed de prijzen van verschillende toeleveranciers, zeker als het om een grotere partij gaat.

 

Het inkoopbeleid uitbesteden

En dan is er nog een andere mogelijkheid. U kunt ook het inkoopbeleid uitbesteden. Wij hebben voor een aantal producten het inkoopproces gemakkelijk gemaakt. Dit gaat geheel online en dus kan er snel worden ingekocht indien nodig. Uiteraard wordt ervoor gezorgd dat de ingekochte producten van goede kwaliteit zijn en dat de te betalen prijs aantrekkelijk is. Goede kwaliteitsproducten tegen een scherpe prijs is waar wij voor staan.

 

De producten die u bij ons Energiek kan Inkopen

Via onze website kunt drie soorten producten kopen die de meeste ondernemer nodig hebben:

  1. Een zakelijke tankpas, de gratis Q8 Liberty Card met minimaal 9 eurocent brandstofkorting
  2. Leaseauto via MSF, special voor zzp en het mkb
  3. Goedkope webhosting voor uw wordpress, joomla of magento website of webshop

Al deze producten hebben bovengemiddelde hoge klanten beoordeling (veel tussen de 8 en 9) en door onze bemiddeling voor een scherpe prijs en volledig digitaal aan te schaffen.