Een kwart van alle websites in ons land hebben nog steeds geen veilige SSL verbinding blijkt uit onderzoek. Het gaat hier om een zogeheten SSL encryptie certificaat, wat niet actief is. Vooral voor Google Chrome gebruikers kan dit vergaande gevolgen hebben. We laten u graag zien wat u moet doen om dit te voorkomen.
Het groene slotje
Een onderzoek van beveiliger Cybersprint uit Den Haag heeft 6645 websites onderzocht met een .nl domeinnaam. Het ging om veelbezochte websites en dus niet kleine sites waar bijna nooit iemand komt. Van alle sites heeft ruim 73 procent (bijna 4900) een https veilige verbinding maar 27 procent (1800) nog niet. Ook sites met onvoldoende beveiliging zijn in de laatste groep ingedeeld. Een veilige verbinding is te herkennen aan het bekende groene slotje in de Chrome browser al zal dat verdwijnen. Met een veilige SSL verbinding is het moeilijker voor kwaadwillenden om gegevens te onderscheppen van de site bezoekers.
Het is verrassend, dat ook de grote sites (in de top miljoen van meest bezochte Nederlandse sites) nog geen veilige verbinding hebben. Het zijn vooral de sites welke lager op de ranglijst staan, die een onveilige verbinding hebben. Natuurlijk zijn er grote sites die de beveiliging wel op orde hebben.
Ruim 73 procent (bijna 4900) van de website hebben een https veilige verbinding maar 27 procent (1800) niet
De gevolgen van een onveilige verbinding
Google zal alle sites zonder een https ofwel SSL verbinding als onveilig bestempelen. Men krijgt dan een melding, dat de verbinding met de site niet beveiligd is. Ook ziet men dan geen groen slotje naast de url, maar ‘i’ links naast het webadres.. Met de muis op letter ‘i’ wordt de melding ‘je verbinding met deze site is niet beveiligd’ gegeven. Sinds juli 2018 is dit het geval.
Lagere ranking en reputatie dus omzet
Voor de bezoekers van de website en ook de eigenaar van de website die geen https hebben kan dit vervelende gevolgen hebben. Bezoekers zullen de website als onveilig bestempelen, wat een invloed heeft op de ranking en de reputatie van de site. Ook kan het invloed hebben op het aantal verkopen. Wie wil immers in een onveilige shop een aankoop doen. Klanten zullen niet graag hun persoonlijke gegevens achterlaten op een onveilige website. Wat kunt u doen?
Zorg voor een veilige SSL verbinding
Het is belangrijk om voor een veilige verbinding te zorgen op uw site. Voor de goede orde: Een site met een SSL verbinding is niet per definitie een veilige site. Het gaat immers alleen over de verbinding en niet over de inhoud van de website. Zelfs met een veilige verbinding is het mogelijk, dat de intentie van de eigenaar niet zuiver is. Nog steeds kunnen er dan wachtwoorden en betaalgegevens onderschept worden.
Zonder een SSL verbinding vanaf oktober een rood signaal
Voor Google Chrome gebruikers zal tot oktober de balk nog grijs oplichten bij een onveilige verbinding. Na oktober 2018 zal de verbinding in het rood oplichten. Voor veel mensen zal dit een afschrikkende werking hebben. Andere internetbrowsers, zoals Internet Explorer, Firefox, Opera en Safari doen dit (nog?) niet. Het rode signaal is de voorkomen door een SSL certificaat aan te schaffen.
SSL encryptie groeit!
Https is de afkorting voor ‘hypertext transfer protocol secure’. Er wordt gebruik gemaakt van een SSL encryptie om de verbinding met website te beveiligen. Het groene slot is een indicatie hiervan in de adresbalk van de browser. De gegevens en de uitwisseling van gegevens tussen de site en de gebruiker worden versleuteld en zijn onleesbaar voor hackers met kwade bedoelingen.
Een eerder onderzoek van SIDN (Stichting Internet Domeinnamen Nederland) en MKB Nederland liet zien, dat 15 procent van alle websites aan het begin van 2017 een SSL verbinding gebruikten. De laatste test van Cybersprint toonde, dat nu 75% van de sites een SSL verbinding heeft. Het is dus een sterke groei. Het tweede onderzoek richtte zich op de grotere sites in ons land. De verwachting is dat bij minder populaire sites ze niet beveiligd zijn. Rond de 35% van de sites is naar verwachting niet beveiligd, best wel hoog.
Een groen slot is niet altijd veilig?
Weet, dat een groen slot in de urlbalk niet altijd een garantie is voor een https verbinding. Niet altijd worden dan de gegevens ook via een SSL verbinding goed verstuurd. Cybersprint ziet steeds vaker nepwebsites met een groen slotje, welke uiteindelijk niet veilig zijn. Het gaat hier bijvoorbeeld om phishing websites. Onderzoek van TNO en de NOS bevestigen dit. Een SSL certificaat is noodzakelijk om een groen slotje te krijgen. Het is tegenwoordige eenvoudig en ook gratis te krijgen. Maar cybercriminelen gebruiken deze mogelijkheden ook.
Dus een SSL verbinding zegt niets?
Door de toenemende digitalisering en de online aanwezigheid van organisaties nemen ook de bedreigingen via de digitale kanalen toe. Hostings- en online beveiligingsbedrijven werken continu aan een veilige online omgeving en bescherming van alle gegevens. Een SSL verbinding is daarin een minimale voorwaarde. Mede met het oog op de toenemende privacy wetgevingen is dit essentieel en van groot belang. Het is belangrijk om een sterke (online) reputatie te hebben om het vertrouwen van klanten te krijgen en te behouden. Hosting bedrijven als Siteground biedt daarom standaard een SSL certificaat aan voor al hun hosting pakketten. Voor de veiligheid van hun klanten. Lees meer in ons artikel hoe selecteert u de beste hosting voor uw website, waar veiligheid uitgebreid aan bod komt.
Voor bedrijven die een energieke website willen
WAAROM KIEZEN VOOR SITEGROUND WEBHOSTING?
- Snelle laadtijden, state-of-the art servers
- 100% SSD opslag voor snelle laadtijden en e-mail
- Enthousiaste en excellente 24/7 support
- Klanten waardering op Trustpilot: excellent (9,5)
- Gratis SSL, ondersteuning PHP7 en HTTP/2
- Eén klik CMS installatie: WordPress, Joomla, Magento
- Shared hosting vanaf €3,95/maand met 10Gb webruimte