Een tankpas aanvragen levert serieus geld op. Wanneer het weer tijd is om naar de boekhouder te gaan dan pakt u die enveloppe vol met bonnetjes om ze in te leveren. Het is een aardige klus om de boekhouding goed op orde te (laten) houden. Mogen daar nu wel of niet de tankbonnen bij zitten? Als ik geen zakelijke auto rijd, maar privé dan mag ik toch alleen de 19 cent per kilometer terug vorderen? Nee. U mag ook de btw op de brandstof terugvorderen, ook als u in uw eigen privé auto rijdt. Iets wat vaak over het hoofd gezien wordt, terwijl het serieus geld is.

 

Angst voor een naheffing?

Veel ondernemers zijn bij het declareren van de btw op brandstof nota’s bang voor een naheffing. Ook denken ze dat extra tijd en energie kost. Het is helemaal niet zoveel werk, als u maar weet hoe het moet! Ook hoeft u niet bang te zijn voor een correctie van de fiscus. Waarom zou u eigenlijk geen tankpas aanvragen?

 

Vorder de btw terug!

Tankpas aanvragen om btw terug te krijgen

Het is goed om de btw op de nota’s terug te vorderen. Vooral de btw op brandstof is eenvoudig terug te vorderen en het is geen complex proces. Alleen dan moet ik die bonnen bewaren, denkt u. Nee dus! In dit artikel leggen we uit hoe het moet dan kunt u het snel en gemakkelijk regelen. Nogmaals, ook wanneer u een privé auto rijdt is dit mogelijk. U mag gewoon doorgaan om voor iedere zakelijke kilometer 19 eurocent te rekenen. De belastingdienst zal hier geen probleem van maken, aangezien het hun spelregels zijn. Maar naast deze vergoeding mag u alle btw van het onderhoud, het tanken, de banden en de vloeistoffen terugvorderen.

 

21 procent is eigenlijk wel veel!

Vaak staat u er niet bij stil wanneer u een flesje koelvloeistof koopt dat een vijfde deel hiervan terug te vorderen is. Wanneer het echter eenvoudigweg terug te vorderen is dan laat men toch deze kans liggen. Natuurlijk een gemiste kans. Want 21% is wel een vijfde van al uw (zakelijke) autokosten per jaar. Veel mensen vinden een korting van 21% zeer interessant en rijden er kilometers voor om het te krijgen. Wanneer we eerlijk zijn is de 21% natuurlijk iets lager. U moet namelijk ook rekening houden met het deel, dat u privé de auto gebruikt. Het deel wat u de auto privé gebruikt – zoals brandstof – mag u niet verrekenen. Dit kan op twee manieren verrekend worden

 

Optie 1: Percentage prive-zakelijk door een rittenregistratie

Door een zuivere zakelijke rittenregistratie bij te houden is het eenvoudig duidelijk te maken hoe de verhouding was. Leg vast wat op 1 januari de kilometerstand is en ook op 31 december van het kalender jaar. Als u weet hoeveel totaal aantal kilometers u heeft gemaakt en weet u ook welk deel zakelijk was en welk deel privé. Voor het declareren van de 19 cent per kilometer moet u dit toch al bijhouden. Het is dus geen extra werk. Maar het kan ook anders

Optie2: btw correctie van 1,5% op cataloguswaarde voor het privé gebruik!

Het is ook mogelijk om een correctie te maken op basis van de cataloguswaarde van de auto. Het hele jaar trekt u alle btw af en in januari van het nieuwe jaar voer je een correctie door van 1,5 % van de cataloguswaarde van de auto. Wanneer u bij de aanschaf de btw is verrekend dan is de correctie in de eerste vijf jaren 2,7%.

Het is verstandig om ieder jaar te kijken welke van de twee manieren u het meeste voordeel oplevert. Kies hiervoor! Een tankpas aanvragen kunt u ook met uw boekhouder bespreken. Hij zal u op de vele sterke punten wijzen van een tankpas. 

 

Een verplichte rittenadministratie

verplichte rittenadministratie

Het is belangrijk om een sluitende rittenadministratie bij te houden. De fiscus heeft het recht om dit controleren en wil onderbouwing hebben van de 19 eurocent per kilometer. Om de btw terug te vorderen is het belangrijk om alle brandstof bonnen en nota’s voor de onkosten bij te houden. De belastingdienst stelt de volgende eisen.

 • Bij contante betalingen van brandstof kunt u de btw niet terugvorderen. Zelfs met een btw bon.
 • De tankbeurten moeten betaald worden met een pinpas, creditcard of een tankpas.
 • Op de tankbon moet het aantal liters, de soort brandstof, de prijs en de btw staan.

Betaalt u met een pinpas of creditcard? Dan moet u de bonnen bewaren. Betaalt u met een tankpas? Dan is dit niet nodig. U krijgt immers een verzamelfactuur. Dat is de reden dat wij adviseren om nooit de brandstof met pinpas of creditcard af te rekenen. Anders komt u nooit van die bonnen af.

 

Strenge controles zorgen voor hoofdpijn! Voorkom onnodige stress.

De belastingdienst is controleert strikt op onterechte teruggevorderde btw op brandstof. Wanneer er twijfels over de declaraties zijn, dan zal men goed naar de administratie kijken. Men kan tot vijf jaar terug een naheffing opleggen. U kunt dit voorkomen door een zakelijke tankpas te gebruiken. Een tankpas aanvragen kan ook een zzp’er of ondernemer welke de privé auto gebruikt.

 

De fiscus kan wanneer er twijfels over de declaraties zijn gaan spitten in uw administratie. Men kan tot vijf jaar terug gaan.

 

Tankpas aanvragen is fiscusproof

Een tankpas is de oplossing: het is fiscusproof! Bovendien zijn de kosten van zo’n tankpas als u die aanvraagt op onze site laag:

 • U betaald geen eenmalig aanvraag kosten (€12,95)
 • De meeste passen kosten €7 tot 10 euro per maand. Voor de Q8 liberty card betaald u geen maandelijks kosten
 • U betaald gemiddeld de laagste brandstofprijs van Nederland 

 

Een tankpas aanvragen biedt voordelen. Er zijn echter nog meer voordelen wanneer u een tankpas gaat gebruiken. U kunt sneller afrekenen bij de pomp, krijgt lagere brandstofprijzen door kortingen en vaak ook extra’s als een goedkope carwash. Het is ook mogelijk om zeer overzichtelijk het brandstofverbruik bij te houden en in één klik door te sturen naar uw boekhouder. Het is een time-saver en helpt u ook de btw terugave te maximaliseren op de brandstofkosten te besparen.. Slimme ondernemers kiezen voor een tankpas.

Wilt u weten wat een tankpas voor uw bedrijf kan betekenen? Ontdek het direct! Een tankpas aanvragen doet u hieronder in een handomdraai.

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
 • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
 • Landelijke dekking: 551 tankstations 
 • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
 • Gratis gebruik van Q8 Liberty app