Is zelfstandig koerier iets voor mij? Want het leven van een chauffeur of koerier gaat lang niet altijd over rozen. Je hebt te maken met lange werkdagen, onregelmatige werktijden en niet altijd even prettige routes en vrachten. Vele chauffeurs hunkeren naar meer vrijheid en keuzemogelijkheden wat betreft hun werkzaamheden. Dat, in combinatie met het feit dat er een schaarste aan vakmensen in de transportsector bestaat, leidt ertoe dat veel chauffeurs hun loopbaan een andere richting geven. Zij starten als zelfstandig koerier. Volgens velen een benijdenswaardige positie. Toch is die overstap niet zomaar gemaakt. Daar is moed voor nodig.
Waar de schoen wringt: Nederlandse regelgeving
De overgang van chauffeur in loondienst naar zelfstandig koerier verloop niet altijd even soepel. Het is transportbedrijven namelijk bij wet verboden om zzp’ers die bij hen geen vast dienstverband hebben, in te huren. Transportbedrijven mogen alleen werken met chauffeurs die bij hen in dienst zijn, of die zij inhuren via specifieke, door het Ministerie van Infrastructuur aangewezen uitzendbureaus. Het inhuren van ‘losse’ zzp’ers wordt beboet met hoge geldstraffen. De reden hiervoor? De politiek is huiverig voor de afschaffing van deze regelgeving omdat deze wel eens zou kunnen leiden tot een toestroom van goedkope, buitenlandse chauffeurs. En dat zou er op zijn beurt weer toe kunnen leiden dat de CAO-lonen worden ontdoken en er voor de Nederlandse chauffeurs een stuk lagere werkgelegenheid zal zijn.
Werken voor een bedrijf met eigen vervoermiddelen
Zo lijkt het voor een zelfstandig koerier haast onmogelijk om aan de slag te gaan voor een transportbedrijf. Toch hoef je de moed niet in de schoenen te laten zakken, want er zijn zeker kansen. U kunt dit probleem uit de weg gaan door niet specifiek voor transportondernemingen aan de slag te gaan, maar voor bedrijven uit andere sectoren. Sectoren die toevallig ook transport doen. Als dat bedrijf alleen voor zichzelf transporteert, dan is ook hier geen vergunning voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan een bouwbedrijf dat met zijn eigen vervoermiddel langs bouwplaatsen rijdt om daar zijn goederen af te leveren. Of een leverancier of groothandel van autobanden die langs garages rijdt om de materialen te bezorgen. Dit valt niet onder de Transportwet en dus kan er voor deze werkzaamheden een zelfstandig koerier worden ingezet.
Een NIWO vergunning is nodig als u goederen vervoert in opdracht van derde tegen betaling en u vervoert die goederen in een voertuig met een laadvermogen met meer dan 500 kilogram.
Rijden met eigen auto en de NIWO-vergunning
Bovenstaand voorbeelden betreft een situatie waarin het bedrijf zelf over een vervoermiddel beschikt. Wilt u als zelfstandig koerier echter aan de slag met uw eigen auto? Dan zit daar wel een voorwaarde aan vast. Voor transporten tot vijfhonderd kilo hebt u geen andere papieren dan je rijvaardigheidsbewijs nodig. Het staat beter bekend als rijbewijs B. Ga je echter een hoger gewicht aan goederen vervoeren, dan val je als zelfstandig koerier onder het beroepsgoederenvervoer. En dat betekent dat je een Eurovergunning oftewel NIWO-vergunning nodig hebt. Daar zijn stevige eisen aan verbonden, de moeilijkste eis om aan te voldoen is het aantonen van je vakbekwaamheid. Dit houdt in dat je als zelfstandig koerier over een erkend vakdiploma ondernemer beroepsvervoer beschikt. Met deze NIWO-vergunning is het toegestaan om binnen de gehele Europese Unie te opereren.
Helemaal alleen als zelfstandig koerier of als charter werken?
Wanneer u hebt besloten om met je eigen auto te gaan starten als zelfstandig koerier, dan kom je voor de volgende vraag te staan. Wil je geheel zelfstandig opereren of laat je jezelf inhuren door koeriersbedrijven? Het eerste klinkt natuurlijk als het meest ideale scenario, maar de werkelijkheid is dat het in je eentje behoorlijk moelijk is om meerdere klanten naar wens te bedienen. Verschillende opdrachten zullen elkaar zonder twijfel gaan bijten. Wanneer je jezelf laat inhuren door een koeriersbedrijf, zorgen zij ervoor dat je voldoende opdrachten hebt en deze ook niet met elkaar overlappen. Zo hoef jij geen nee te verkopen en hierdoor het risico te lopen om klanten kwijt te raken. Laat je je inhuren door een koeriersbedrijf, dan heb je wel een VAR-verklaring nodig. VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie. Deze zorgt ervoor dat jouw werkgevers geen loonbelasting hoeven te betalen over de door jou verrichte werkzaamheden. Het aanvragen daarvan is een eenvoudige procedure die binnen enkele dagen kan worden afgerond.
Het belang van een tankpas
Wanneer je beroepsmatig veel op de weg zit, is het belangrijk dat je op veel plekken tegen een voordelige prijs kunt tanken. Brandstof is namelijk de hoogste kostenpost voor een chauffeur. Door deze kostenpost zo laag mogelijk te houden, lukt het u ook om uw tarieven voor opdrachtgevers aantrekkelijker te houden. Met behulp van een voordelige tankpas kunnen deze kosten zo veel mogelijk worden beheerst. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook nog eens aanzienlijk minder tijd kwijt bent aan administratie. Lees daar verder in het artikel waarom een tankpas onmisbaar is voor een koeriersbedrijf.
Gaat u zelfstandig koerier worden?
Wilt u eigen baas worden? Bent u graag onderweg en wilt u zelf de werktijden worden? U moet het nodige regelen, maar dan kunt ook snel de weg op.
Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor
Bestel de Q8 Liberty card!
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12 korting bij Tango
- Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
- Landelijke dekking: 551 tankstations
- Tanken in België en Luxemburg bij 450 tankstations
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
- Gratis gebruik van Q8 Liberty app