De btw teruggave over zakelijke uitgaven kunt u als ondernemer achteraf regelen. De meeste zzp en mkb ondernemers regel per kwartaal de btw aangifte. Dit geldt ook voor de brandstof die u voor zakelijke doeleinden verbruikt. Rekent u uw auto tot uw bedrijfsvermogen, dan betaalt u btw voor het privégebruik. En wanneer u juist uw privéauto ook voor zakelijke doeleinden gebruikt, dan vordert u de gemaakte zakelijke kosten achteraf terug. Er is een strenge controle op brandstof btw die – al dan niet onbedoeld – ten onrechte wordt afgetrokken. Met flinke naheffingen tot gevolg, de angst van bijna elke ondernemer. En dan biedt de zakelijke tankpas uitkomst.

 

De voordelen van een tankpas

Wanneer u als ondernemer zakelijke kilometers met een privéauto rijdt, heeft u ook recht op een dergelijke tankpas. Sterker, het ie onverstandig omdat zo’n pas niet te hebben! Een tankpas staat direct op naam van de onderneming en dit heeft meerdere voordelen. Het eerste voordeel is dat het voor de Nederlandse Belastingdienst direct duidelijk is dat de transacties die u doet, zakelijke transacties betreffen. Ook komt het verzamelen en bewaren van bonnetjes met een tankpas tot zijn eind. Indien u een zakelijke tankpas in uw bezit heeft, ontvangt u een periodiek overzicht waarin alle tankbeurten en bijbehorende bedragen worden vermeld. Ofwel een tankpas biedt uitkomst doordat het direct administratieve rompslomp verminderd. Het verzamelen van tankbonnen, het inboeken in uw administratie en het jaren moeten bewaren is passe.
Maar hoe regel ik dan de btw teruggave?

 

Btw teruggave is nu zo gedaan

En dat administratieve gemak is dan ook direct het grootste voordeel. Aangezien de overzichten u als bezitter van een zakelijke tankpas van volledige helderheid verschaffen over de gedane uitgaven, is het opgeven van de kosten achteraf een peulenschil.  De waterdichte administratie die een zakelijke tankpas u verschaft, zorgt ervoor dat de btw teruggave bij zakelijk tanken gegarandeerd probleemloos verloopt. Om het populair te zeggen: een makkie.

Brandstofkosten

Betaal nooit brandstofkosten met een creditcard of pinpas!

Brandstofkosten wordt veelal plastic betaald met een creditcard en de alom bekende pinpas. Veel ondernemers gebruiken geen tankpas. Dat is een gemiste kans, omdat u daarmee btw teruggave misloopt

 

Overige voordelen

Behalve het eenvoudig kunnen aftrekken van de brandstofkosten en de minimale administratieve inspanning die hiermee gepaard gaat, zijn er nog enkele voordelen noembaar. Zo kunt u met de tankpas ook andere diensten betalen, zoals bijvoorbeeld bij sommige tankstations de wasstraat. Zie onze aparte pagina met de voordelen van de zakelijke tankpas.

 

Tankpassen en dekkingsgebieden

wat is een tankpas van Q8

Voor het gebruik van een zakelijke tankpas betaalt u bij de meeste aanbieders een kleine bijdrage, veelal tussen de vijf en zeven euro per maand. Het precieze bedrag is uiteraard afhankelijk van de specifieke pasaanbieder. Overigens zijn ook deze kosten fiscaal aftrekbaar. Er bestaan veel verschillende soorten passen. Zo zijn er universele tankpassen waarbij u niet vastzit aan een bepaald brandstofmerk en bij elk tankstation terecht kunt. Maar er zijn ook aanbieders waarbij u wél vastzit aan een bepaald merk benzinestation en hiermee dus in dit opzicht wat gelimiteerd wordt qua dekking. Deze merkgebonden tankpassen zijn vaak het geval bij verschillende grote maatschappijen. Zet u dus altijd het dekkingsgebied van de verschillende aanbieders op een rijtje en bepaal op basis daarvan wat voor u de meeste voordelige en dus ook handige optie is.

 

Meerdere brandstofmerken

De derde soort tankpas is een combinatie van de universele en merkgebonden tankpas. De op deze site aanbevolen tankpas, de Q8 Liberty Card, kan gebruikt worden bij maar liefs vijf brandstofmerken: Q8, Sakko, Tango, Texaco en OK. Vooral Tango is interessant vanwege de hoge brandstof kortingen. Uit recent onderzoek is namelijke gebleken dat de Tango prijzen gemiddeld het laagst zijn van Nederland. Een bijkomend voordeel van deze tankpas, naast de btw teruggave!

 

Balans tussen zakelijk en privé

Wanneer u uw privéauto voor zakelijke doeleinden gebruikt, spreekt het voor zich dat er niet uitsluitend zakelijk mee wordt gereden. Een deel van de brandstof heeft u natuurlijk privé verbruikt. En dus is het van belang dat u, bij het indienen van de aanvraag tot btw teruggave, de balans opmaakt tussen wat u privé en zakelijk heeft gebruikt. Dit kunt u op verschillende, eenvoudige manieren doen. Het makkelijkst is om uw kilometerteller bij te houden om te beredeneren wat de balans tussen de twee is. Een kilometer registratie app kan u daarbij helpen. Het betreft slechts een kleine extra stap in een vlot proces. Een volledig uitleg vindt u in het apart artikel over hoe u daarmee om moet gaan. Maar de btw teruggave met een tankpas is echt een fluitje van een cent! Vraag zo’n pas hieronder direct aan, het is maar drie minuten werk.

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

  • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
  • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
  • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
  • Landelijke dekking: 551 tankstations 
  • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
  • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
  • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
  • Gratis gebruik van Q8 Liberty app