Brandstofkosten wordt veelal plastic betaald met een creditcard en de alom bekende pinpas. Een zakelijk tankpas is een snel opkomende vorm van plastic betalen. Toch zijn er veel ondernemers die geen tankpas gebruiken. Dat is een gemiste kans, omdat u daarmee btw teruggave misloopt. Het is daarom onverstandig om met een pinpas en of creditcard te betalen. In dit artikel leggen wij verder uit waarom.

 

 

Contant betalen van brandstofkosten?

Het plastic betalen lijkt normaal maar er zijn er nog steeds ondernemingen die nog met papier betalen om de brandstofkosten af te rekenen. Het is bekend dat contant geld op zak niet veilig is maar het geeft ook andere problemen. Want hoe bewijst u dat de brandstofkosten betaald zijn als u het wilt opvoeren als zakelijk autokosten?  Natuurlijk kan de tankbon gebruikt worden, maar die staat niet op uw bedrijfsnaam, een vereiste van de belastingdienst.

 

Tanken bij onbemand tankstation met contact geld?

Tango onbemand tankstation

September 2017 was een keerpunt. Toen waren er 2068 onbemande en 2044 bemande tankstations in Nederland. Alleen al in de afgelopen zes jaar verdwenen er achthonderd locaties met personeel. Volgens TankPro  was in 2011 nog 67% van de tankstations bemand, inmiddels is dat dus minder dan 50%. Van de onbemande tankstations is Tango de marktleider. 
Contant betalen bij een onbemand tankstation kunt u wel vergeten. Omdat er geen personeel aanwezig is, moet de bezoeker wel ‘plastic’ betalen.  Alleen daarvoor is een beter alternatief een creditcard of pinpas om de brandstofkosten te betalen, maar schijnt bedriegt.

 

Alleen al in de afgelopen zes jaar verdwenen er achthonderd bemande tankstations

 

 

Waarom geen creditcard gebruiken?

Een zakelijke creditcard of pinpas is in ieder geval al een stuk veiliger dan het contant afrekenen van de brandstofkosten. Maar waarom overweegt u niet een zakelijke tankpas? Het is een veel betere keus om de brandstof af te rekenen. Ja, het is eveneens een plastic betaalmiddel. Maar is speciaal ontwikkeld voor de zakelijke autorijder om brandstof maar ook en andere diensten zoals de wasstraat of de parkeergarage af te rekenen. Het lijkt op een pinpas of creditcard, maar het is meer. Dat ‘meer’ zit met name in de btw maximalisatie.

 

Voordelen zakelijke tankpas

Een zakelijke tankpas heeft een aantal krachtige voordelen ten opzichte van een creditcard. We zetten een paar belangrijke tankpas voordelen op rij. Het eerste voordeel is de btw specificatie.

 

Een tankpas lijkt op creditcard, maar het is meer. Het is voor de zakelijke autorijder een betaalmiddel, speciaal ontwikkeld om brandstofkosten en aanverwante diensten te betalen.

 

Geen btw specificatie op pinpas of creditcard afschrift

geen btw specificatie

Een pinpas of creditcard is praktisch overal te gebruiken. Dat is de kracht van zo’n pas, maar er zijn twee nadelen.
Ten eerste is er geen specificatie van de gedane uitgaven. Alleen het totaalbedrag (incl btw) en de naam van de ontvanger staat vermeld. In het tweede geval wordt de betaalde btw niet gespecificeerd, die u als ondernemer nodig heeft als bewijs bij de btw aangifte. Ofwel het afschrift is niet voldoende afgestemd op uw behoefte waardoor btw teruggave misloopt. Het klinkt raar, maar u zal er van gaan houden om btw te gaan betalen, zeker als het netjes is gespecificeerd.

 

Gespecificeerde btw factuur

Bij een tankpas ontvangt u altijd een gespecificeerde btw factuur. Tankpassen zijn er gekomen omdat tankpas aanbieders begrijpen wat een zakelijke autorijder nodig heeft. Eens, een tankpas aanbieder verdient aan de brandstof, maar die weet ook van de hoge brandstofkosten die organisaties gebruiken: ondernemingen, stichtingen en verenigingen.

 

U gaat van btw houden!

btwBrandstofprijzen bestaan in Nederland voor maar liefs voor ruim 50% uit accijnzen en btw. Bij benzine is het meer dan 60% en bij diesel ruim 50%. Het resterende is de kostprijs en marge. De 21% btw kan u als zakelijk gebruiker terugvorderen en de bewijslast regelt de tankpas aanbieder. Eenmaal per 2 weken of per maand ontvangt u een factuur met daarop de gemaakte brandstofkosten en een specificatie van de betaalde btw. Hierdoor is btw maximalisatie een feit: alle betaalde btw op de brandstof ontvangt u met zo’n factuur snel en gemakkelijker terug. Tankbonnetjes bewaren en verwerken in de administratie is niet meer nodig.

 

Dus geen creditcard of pinpas

Waarom zou u nog kiezen voor een pinpas of creditcard waarmee u minder voordelen behaalt. U kan beter een tankpas nemen, een betaalmiddel dat eenvoudiger aansluit op uw btw administratie. Daarnaast is een tankpas veiliger.

 

Veiligheid van een tankpas

Pinpassen en creditcards zijn voorzien van veiligheidsmaatregelen met een pincode, die in veel gevallen nodig is voor betaling. Een tankpas gaat een stap verder en heeft nog een aantal extra veiligheidsmaatregelen zodat deze nog beter beveiligd is.

 

Kostenbeheersing door beperking van de afreken mogelijkheden

U kunt per tankpas instellen dat er alleen brandstof – en een andere diensten – afgerekend wordt met de tankpas. Het afrekenen kan alleen als een pincode wordt ingevoerd, vergelijkbaar met de pinpas en creditcard. Extra diensten (autowasstraat, parkeren ed) kunnen niet betaald worden als dat vooraf niet is geautoriseerd. U kunt verder gaan door ook beperkingen in te stellen hoe vaak de tankpas gebruikt kan worden per week. Eveneens is instelbaar welk maximale bedrag er per transactie of gedurende de levensduur van de tankpas afgerekend mag worden.

Deze mogelijkheden zorgen er niet alleen voor dat uw betalingen veilig zijn, maar zorgen er ook voor dat u altijd controle heeft over uw zakelijke autokosten.

 

Nauwkeurige rapportages brandstofkosten

U ontvangt een gedetailleerd overzicht van alle transacties die gemaakt zijn met de tankpas. Het zijn transacties per voertuig of medewerkers en de mogelijke uitzonderingen. Alle facturen zijn uiteraard zo gemaakt dat u gemakkelijk de btw kan terugvragen over de tankpas transacties.

 

Handige brandstof apps

De meeste tankpas aanbieders hebben handige brandstof apps die bestuurders naar het dichtstbijzijnde of goedkoopste tankstation in de buurt wijzen.

Zo’n app kan ervoor zorgen dat u en uw medewerkers de tankstations gemakkelijk vinden en daardoor tanken met kortingen of van andere voordelen kunnen genieten. Op deze site kunt u een Q8 Liberty Card aanvragen. U kunt met de pas tanken bij Q8, Sakko, Tango, Texaco en OK. Aanvragen via deze website is gratis en uit onderzoek blijkt dat Tango gemiddeld de laagste brandstofprijzen in Nederland aanbiedt. Met hun Q8 Liberty App voor Android en iOs vindt u snel een tankstations in de buurt waar de auto zich op dat moment is.

 

Welke soorten tankpassen zijn er?

Er zijn twee soorten tankpassen: universele en merkgebonden tankpassen. Het voordeel van de universele passen is het gemak. Want u kan er extra diensten afrekenen. Denk daarbij aan – naast brandstof – aan de wasstraat, parkeergarage en tol. Het grote nadeel is van zo’n pas is dat het al snel €5,- tot €7,- per maand kost. Voor een merk gebonden tankpas zijn vaak eenmalig inschrijfkosten vereist (tussen 10 en 20 euro) en zijn de maandelijkse kosten van rond de €1,- laag te noemen.

Pak het voordeel van een tankpas en vraag direct aan

Het is duidelijk dat er vele voordelen zijn van een zakelijke tankpas in plaats van een creditcard. Hierdoor mag een tankpas niet ontbreken in uw wagenpark. Als via onze site de Q8 Liberty Card aanvraagt, dan hoeft u geen inschrijfkosten (twv €12,-) te betalen. Maandelijks kosten zijn er ook niet. Vraag de pas hieronder direct aan. Het is een kleine moeite, met grote gevolgen…

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

  • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
  • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
  • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
  • Landelijke dekking: 551 tankstations 
  • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
  • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
  • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
  • Gratis gebruik van Q8 Liberty app