Onderzoek heeft aangetoond dat maandag de slechtste dag is voor benzine tanken. De jaarlijkse tanktest toont het aan. Ze hebben onderzocht waar het goedkoopste getankt en waar het duurst is om de tank vol te gooien. Het is een representatief onderzoek van de ANWB. Wanneer u hier slim mee om gaat, dan zal u ieder jaar geld besparen. Het onderzoek heeft bewezen, dat het diesel of benzine tanken op de maandagochtend erg onverstandig is voor uw portemonnee. Waarom? Lees verder.

Altijd een tankstation in de buurt!

In Nederland hoeft u niet direct in paniek te raken wanneer uw tanklampje aan gaat. Het is natuurlijk geen prettig gevoel. Maar het is geen groot probleem in ons land. In Nederland zijn er namelijk maar liefst vierduizend tankstations. In vergelijking met andere landen hebben wij de hoogste tankstation dichtheid per vierkante kilometer in de gehele wereld. Het is bijna ongekend. In de ANWB tankstation test zijn al deze vierduizend tankstations bekeken en vergeleken. Een flinke klus. Een kleine nuancering: in Flevoland moet u trouwens wel oppassen voor een lege tank. Hier zijn gemiddeld het minste aantal tankstations in ons land te vinden. 

 

Nederland heeft de hoogste tankstation dichtheid per vierkante kilometer in de gehele wereld. Ongekend!

 

Wie bepaalt de brandstofprijzen?

De basis van de brandstofprijzen is natuurlijk de prijs van een vat ruwe olie. De prijs van de brandstofsoorten worden ook bepaald door de distributie, opslag, de verwerking, btw en natuurlijk de accijnsen. Uiteindelijk is er dan een adviesprijs voor de pomphouders in ons land. Ze kunnen zelf bepalen hoeveel korting ze geven. Het is vaak afhankelijk van de concurrentie in de regio. Een tankstation kan de adviesprijs trouwens ook verhogen, maar dat gebeurd zelden. Aan de andere kant is er uiteindelijk echter weinig speling om actietarieven te hanteren. De grootste verschillen zie je vooral tussen de brandstofmerken en soorten tankstations. Het is daarom voor de autorijder slim om deze te vergelijken met elkaar.

 

De goedkoopste liter brandstof in Nederland

benzine tanken

In de tankstation test van de ANWB zijn de vijf duurste en goedkoopste tankstation ketens vergeleken met elkaar. Het gaat om ketens met minimaal 25 tankstations in hun netwerk. Er is een onderscheidt gemaakt tussen de bemande en onbemande pompen. Het is trouwens Makro welke de goedkoopste is van het hele land. Ze hebben echter maar zeven tankstations in ons land.

 

Fieten is grote winnaar

Fieten is de grote winnaar met de goedkoopste literprijs van 1,473 euro voor een liter Euro95 en 1,169 voor een liter diesel. De duurste keten is Texaco met een literprijs van 1,585 voor een liter Euro95 en een prijs van 1,257 euro voor een liter diesel. De prijzen zijn nu anders want de prijzen variëren dagelijks. Het verschil is echter duidelijk. De boodschap is dat loont om de prijzen te vergelijken.

 

De prijzen zijn per plaats ook verschillend

Het prijsvoordeel is per plaats en tankstations keten verschillend. In Groningen tankt u goedkoper dan in Utrecht. De verschillen zijn per plaats erg groot. Zo bent u in Amsterdam 6 cent per liter duurder uit dan in Zaandam. Het kan per jaar tientallen tot honderden euro’s schelen. Leiden is ook een zeer dure gemeente om te tanken. Emmen is juist een zeer goedkope plek om uw tank te vullen. Het verschil bij dertig keer benzine tanken (40 liter) zorgt voor een verschil van bijna 80 euro. Hier kunt u natuurlijk lekker van uit eten gaan of een leuke avond op het terras hebben.

 

De prijsvechters duiken overal op

In het hele land zien we onbemande tankstations komen. Het gaat om Tango, Firezone, Ting en ook Fieten olie. U bespaart hier niet alleen op de brandstofkosten. U geeft namelijk ook geen geld uit aan snacks en overprijsde broodjes. Het is mogelijk met de ANWB onderweg app om de locaties te vinden van deze tankstations. Het is goedkoper benzine tanken!

 

Vaste dagen voor een vaste korting

Naast de plek waar u gaat tanken is het ook bepalend op welke dag van de week u ergens gaat tanken. De grotere ketens hebben vaak een vaste dag voor een extra korting. Er is de Dankjewel dinsdag actie van Amigo, de slimme donderdag deal van Tango en de Firezone Friday van Firezone. Zo kom je de week wel door. Maandag krijgt u eigenlijk nergens korting. Het is dus beter om deze dag niet te tanken of alleen het hoognodige om weer thuis te komen. Zaterdag is de beste dag om de tank vol te doen. Vooral voor ondernemers is dit het geval volgens de test. De meeste tankstations geven dan een extra korting.
Opvallend is dat een andere onderzoek van Traveldcard blijkt dat Tango gemiddeld de laagste tankprijzen van Nederland heeft. 

 

Prijzen variëren op de dag zelf

Wist u dat de prijzen ook op de dag zelf kunnen verschillen? In de ochtend kan een volle tank duurder zijn dan in de avond of op een middag. De maandagochtend is hierdoor het slechtste uit de test te komen als tank moment.

 

Niet langs de snelweg benzine tanken

benzine tanken langs de snelweg

Het is altijd al duidelijk geweest, dat tanken langs de snelweg niet slim is. Het is beter om even van de snelweg af te gaan om dan te tanken. Even de beentjes strekken en al snel tien eurocent per liter (benzine of diesel) besparen is zo gebeurt. De ANWB test leert ons, dat voor in Limburg het prijzig is om langs de snelweg te gaan tanken. Er komen steeds meer prijsvechters en onbemande tankstations langs de snelwegen welke deze trend mogelijk veranderen.

 

Omrijden voor goedkoper benzine tanken?

Een auto onderhouden is niet goedkoop. Een kilometer extra rijden betekent niet alleen extra brandstofkosten, maar ook meer afschrijving, onderhoud en slijtage voor de banden. Bij een grote auto op benzine zijn de kosten al snel 25 cent per kilometer en bij een tweedehands diesel is het 13 cent per kilometer. Deze kosten moet u meenemen in de calculatie om te ontdekken of omrijden zinvol is of niet.

Natuurlijk is het altijd slim om goedkoper te tanken als u in de buurt bent van een tankstation met een scherpe actie.

 

Is tanken bij de buren in België of Duitsland goedkoper?

Over de grens gaan tanken is niet altijd goedkoper. Benzinerijders kunnen het overwegen en voor hen is het, het meest interessant. Vooral Euro95 is goedkoper in onze buurlanden. Diesel is in Duitsland slechts enkele centen goedkoper dan in Nederland. In België is diesel zelfs een stuk duurder.

Wanneer u in Duitsland of België bent is het slim om de tank weer helemaal vol te doen. Om speciaal voor het tanken naar een Duits of Belgisch tankstation te gaan is niet altijd verstandig. Zeker niet als u de prijzen van de onbemande tankstations kent.

 

Ons eindoordeel

Het is gemakkelijk om als ondernemer geld te besparen bij het tanken. Door niet te tanken langs de snelweg bespaart u al tientallen euro’s per jaar. Met een app van de ANWB (ANWB onderweg) is het mogelijk om uw zoektocht te verfijnen en de goedkoopste tankstations bij u in de buurt te vinden. Zoals al boven genoemd, levert Tango de laagste brandstofprijzen in Nederland. Met de Q8 Liberty tankpas kunt u onder andere tanken bij Tango met meer dan 190 tankstations in Nederland. De tankpas kunt u hieronder aanvragen!

Al meer dan 10.236 ondernemers gingen uw voor

Bestel de Q8 Liberty card!

  • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
  • Laagste landelijk brandstofprijs: €0,12  korting bij Tango
  • Tanken bij Tango, Sakko, Q8, Texaco, OK
  • Landelijke dekking: 551 tankstations 
  • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
  • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
  • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
  • Gratis gebruik van Q8 Liberty app