Er zijn bijna 1,9 miljard websites in de wereld. Die gebruiken allemaal een CMS systeem. Het zijn eigengemaakte Content Management Systemen of Open Source. Uit data van W3Tech blijkt dat 30 procent van websites draaien op het WordPress CMS systeem. Om dit vast te stellen analyseerde de website de 10 miljoen meest bezochte websites via Alexa. Dat WordPress een populaire CMS systeem is was al bekend. Toch is de stijging van vijf procent beste wel groot. In november 2015 was nog de mijlpaal van 25 procent behaald werd. De percentages betekenen dat WordPress met afstand het populairste beheersysteem is. Maar welke CMS systemen worden nog meer gebruikt? En hoelang bestaat WordPress al?

 

Tip van Energiek Inkopen

WordPress & WooCommerce cursus 

Met De Complete WordPress Cursus (beoordeling 8,7) leer je stap voor stap om een
professionele en gebruikersvriendelijke website mèt webshop te maken
die bestellingen en betalingen volledig automatisch regelt.

Aanvragen via deze site koste de cursus geen €97, maar €47!

Bestel de cursus

Lees meer over cursus

 

 

Joomla tweede CMS syteem

Het tweede meest gebruikte CMS systeem volgt op grote afstand en dat is Joomla. Ruim drie procent van de websites maakt gebruik van Joomla. Deze groei is minder fors, omdat tweeënhalf jaar eerder draaide nog 2,8 procent van de websites op Joomla. Daarna vinden we Drupal, dat van 2,1 procent naar 2,2 procent ging. De top vijf wordt gecomplementeerd door Magento en Shopify, met respectievelijk de percentages 1,2 en 1,0. Hoewel de percentages goed klinken, blijkt dat 50,2 procent van de geanalyseerde websites geen CMS systeem gebruikt die W3Tech monitort. Ook dat is fors.

 

Overeenkomsten Joomla en WordPress

joomla CMS systeem

In de basis lijken Joomla en WordPress op veel elkaar. Beiden zijn een gratis CMS systeem. WordPress heeft meer de naam een echte blogging omgeving te zijn die makkelijk te beheren is, al is dat niet meer terecht (zie onder). Het CMS systeem Joomla staat bekend om zijn flexibiliteit en uitgebreide functionaliteiten. De keuze voor Joomla of WordPress is vergelijkbaar met de keuze tussen een benzine- of dieselauto. Het ligt er helemaal aan waarvoor het gebruikt gaat worden. Voor het maken van WordPress website is eigenlijk geen technische kennis meer nodig. Het is meer het configureren dan bouwen. Bij Joomla is een goede technisch bagage wel vereist en nodig, al zijn daar weer bureau’s voor.

 

Waarom is WordPress zo populair?

WordPress is ontstaan in 2003. Het is opgericht door Matt Mullenweg (nu CEO van Automattic) en zijn vriendin kwam met het idee voor de naam WordPress. Het wordt wereldwijd door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund.Het CMS systeem is ooit gestart als blog-software, maar inmiddels is het veel meer dan dat. WordPress is geschikt voor het ontwikkelen van zowel eenvoudige blogs als zakelijke websites, webwinkels, portfolio sites, forums en nog zoveel meer. Voor het specifieke bloggen kunt u zo aan de gang met kant-en-klare sites die op WordPress.com kan aanmaken. Maar steeds meer worden websites zelf  gehost en kan via wordpress.org thema’s en plugin’s gedownload worden. Om te hosten heeft u een hosting provider nodig, die computer en hard schijf capaciteit verhuurd waar uw website op werkt. Verdere uitleg leest u in ons artikel over hosting en waarom u een hosting provider nodig heeft.

 

Tip van Energiek Inkopen

Divi Theme & Divi Builder 

Bij Elegant Themes ontvangt u meer dan 
85 premium themes (waaronder Divi)
voor maar $89 dollar.
Al meer dan 500.000 downloads!

Bekijk de themes

Lees meer over Divi

 

 

Schitterend thema’s en handige plugin

Wordpress

WordPress is open source en wordt onder de voorwaarden van de GNU General Public License (GPL) gepubliceerd. Dat betekent dat de broncode voor iedereen beschikbaar is om te bekijken, te gebruiken en te bewerken. Maar het betekent ook dat WordPress gratis is! Waar u wel voor moet betalen is de hosting en de domeinnaam (www.uwbedrijf.nl) , maar dat staat los van WordPress.

In hoofdlijnen bestaat WordPress uit twee functies:

  • Thema’s (themes in Engels) zorgen ervoor dat het uiterlijk en de standaardfunctionaliteit van WordPress pagina’s en berichten kan worden ingesteld
  • Plugin’s zijn kleine stukjes code, waarmee de standaard functionaliteit van WordPress uitgebreid wordt. Voorbeelden variëren van contactformulieren en caching tot het integreren van Google analytics

Op dit moment zijn meer dan 50.000 (!) gratis WordPress-plugins te downloaden waarmee u de standaard functionaliteit van WordPress kunt uitbreiden. In 2015 waren er in totaal meer dan een miljard WordPress plugins gedownload. In 2016 waren dat er al 1.48 miljard! De kans bestaat dus dat de mijlpaal van twee miljard gedownloade WordPress plugins dit jaar al bereikt wordt.

Wel moet u er rekening mee houden dat deze gratis plugins niet allemaal even goed ondersteund en up-to-date worden gehouden. Berucht voorbeeld is dat de ontwikkelaars van plugin niet altijd actief security (tegen)maatregelen implementeren waardoor uw website potentieel gevaar loopt gehackt te worden.

 

Premium thema’s en plugin’s

Ik adviseer om ook premium plugins te gebruiken voor de essentiele functionaliteit, omdat die wel netjes worden bijgewerkt. Daar betaal je immers ook voor. Wil u per se gratis plugins gebruiken, zorg dan dat u een aantal reviews eerst doorleest en bekijkt of mensen tevreden zijn. Plugins die langer dan twee jaar niet geüpdatet zijn moet u altijd vermijden. Voor thema’s geldt hetzelfde. Ik gebruik altijd premium thema’s. Ten eerste omdat het veelal fraaie designs zijn en bovenal veilig.

Voor bedrijven die een energieke website willen

WAAROM KIEZEN VOOR SITEGROUND WEBHOSTING?

  • Snelle laadtijden, state-of-the art servers
  • 100% SSD opslag voor snelle laadtijden en e-mail
  • Enthousiaste en excellente 24/7 support
  • Klanten waardering op Trustpilot: excellent (9,5)
  • Gratis SSL, ondersteuning PHP7 en HTTP/2
  • Eén klik CMS installatie: WordPress, Joomla, Magento
  • Shared hosting vanaf €3,95/maand met 10Gb webruimte